Vreme čitanja: oko 4 min.

Bata u avionu osetio smrad, kada je shvatio šta je ispod sedišta, sve mu se zgadilo: "Na kraju sam ja čistio"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bata je prvo pomislio da se neko od putnika oseća. Onda je krenuo da "istražuje", na kraju mu je putovanje preselo

  • 2

Putnik na letu Air France-a, koji je leteo iz Pariza za Toronto doživeo je neviđenu neprijatnost kada je shvatio da je itison kod njegovog sedišta natopljen krvlju i fekalijama putnika sa jednog od prethodnih letova.

Habib Bata, koji je 30. juna leteo za Toronto, osetio je neprijatan miris čim je seo na svoje sedište, a ubrzo je shvatio da je itison natopljen izlučevinama. Da stvar bude još gora, ovo je bilo drugi put da ovaj avion saobraća sa uništenim itisonom, piše CNN.

"Smrdelo je kao neko đubrivo", ispričao je Bata koji je putovao sa suprugom.

U prvi mah mu, kaže, ništa nije delovalo čudno, jer su on i supruga poveli svoje mačke u transporteru na put.

"To je bilo prvi put da putuju sa nama i pomislio sam da su se mačke uneredile, čak me bilo malo i sramota. Potom sam pomislio da se oseća neko od putnika u avionu. Njuškao sam, njuškao, pa sam krenuo da izvadim mačke iz transportera", priča Bata kako je pokušavao da locira neprijatan miris.

Na kraju je ustao, kleko pored sedišta sa namerom da proveri životinje, ali kaže da su mačke bile sasvim čiste.

Grozno otkriće

Tada je shvatio da je tepih oko njega crvene boje i da je mokar na dodir.

Kada je pokušao da upozori stjuardesu na otkriće, ona je samo slegla ramenima i dodala mu ubruse.

"Tada sam na svom lošem francuskom pokušao da joj objasnim da sve smrdi na g*****", priča Bata.

Kada je prislonio prvi ubrus, ubrzo je postao crven i tako još desetak nakon njih.

S obzirom na to da je u pitanju prekookeanski let, Bata se prethodno bio izuo, pa je čitava stvar bila još gore, jer je shvatio da su mu i čarape natopljene krvlju.

"Ja sam četvoronoške čistio pola sata, dok mi je kabinsko osoblje dalo rukavice i još ubrusa. Usput su rekli da je jedan putnik krvario na prethodnom letu", rekao je Bata.

Kako je avion bio krcat i nisu imali gde da se premeste, stjuardesa im je dala dva ćebeta iz prve klase da prebace preko itisona i dve flašice vode.

"Sedeli smo tako još sedam sati leta, udišući smrad", rekao je Bata.

Tri dana kasnije pozvali su ga iz Air France i rekli mu da je osim krvi na podu aviona bilo i fekalija.

U saopštenju avio-kompanije za CNN navodi se da je jednom putniku bilo loše 29. juna na letu Pariz-Boston, te da su ga lekarske ekipe sačekale po sletanju.

"U skladu sa procedurom u ovakvoj situaciju traženo je čišćenje kompletnog tog dela, a taj red bio je zabranjen za sedenje na povratnom letu Boston-Pariz", naveli su iz AirFrance.

U saopštenju su naveli da je putnik na sledećem letu iz Pariza za Toronto prijavio da je na podu pronašao krv, i da su njegove lične stvari bile natopljene. Naše kabinsko osoblje mu je odmah pomoglo da očisti stvari, obezbeđujući mu odgovarajuću opremu poput rukavica i dezinfekcionih maramica", naveli su iz kompanije.

Ističu da putnike nisu mogli da premeste, jer su sva mesta na letu bila popunjena.

"Pokrenuta je interna istraga kako bi se ustanovili svi detalji", naveli su.

Istakli su da su svesni neprijatnosti koje je putnik doživeo, i da su sa Batom u kontaktu, dodajući da je "rizik prilikom izlaganja tragovima krvi na tepihu veoma nizak".

"Radio sam u Bejrutu 20 godina kao novinar. Proživeo sam ratove, vazdušne napade, video atentate, auto-bombe i za dlaku preživeo eksploziju u luci. Mislio sam da sam sve video. Nisam očekivao da ću naći više krvi u avionu Er Fransa nego što sam video u Bejrutu", kaže Bata.

Doneo sam tu krv kući

Bata kaže da u stanju šoka, po sletanju, nije mogao da izvlači mačke, već je uzeo transporter, stavio ga na leđa kao ranac i odneo ga sa sobom u Toronto, gde je par trenutno u poseti porodici njegove supruge Ane.

"Doneo sam tu krv kući. Poslali su me kući sa biohazardom. Nikada me nisu zaustavili i rekli: ’Hej, ne znamo šta je ovaj pacijent imao, šta nije u redu sa njim'. Bilo je tako nemarno“, kaže Bata.

Air France je potvrdio za CNN da se čini da je tečnost krv i izmet. Na pitanje o njihovoj proceduri za dubinsko čišćenje biološki opasnog otpada na brodu, rekli su da se "koriste specifični proizvodi".

Nije potvrđeno da li je prvo čišćenje obavljeno u Bostonu ili u Parizu - nakon što je avion posle incidenta odleteo nazad u Francusku. Međutim, dodaje se da je "čišćenje obavljeno i da su jastuci sedišta morali da se uklone, što je rezultiralo dekomercijalizacijom reda sedišta“ – što sugeriše da je avion prvobitno očišćen u Bostonu, a jastuci zamenjeni u Parizu. Ni u jednom trenutku ekipa za čišćenje nije primetila da je i pod bio natopljen.

Situacija nije bezazlena

Dr Ričard Davud kaže da nije istina da tepih natopljen krvlju i izmetom predstavlja mali ili nepostojeći rizik za putnike.

"Ovo je veoma nehigijenska situacija i ne znamo od čega je putnik bolovao, niti da li je bio zarazan. Mogli su biti krv i dijareja od infekcije, ili od nečeg poput kolitisa, ali u svakom slučaju, u bolničkom okruženju ovo bi se tretiralo kao kontaminacija i biohazard", kaže doktor.

On je istakao da postoji mnogo virusnih infekcija koje se prenose krvlju.

"Hepatitis B, C, HIV – ali uglavnom zahtevaju kontakt sa oštećenom kožom ili povredom. Sve ove stvari se veoma retko događaju, tako da je polazna pozicija da je rizik relativno mali, a šanse da prođe kroz netaknutu kožu neverovatno male. Ali to nije poenta - to nije trebalo da se desi", rekao je doktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Febo

    7. jul 2023 | 16:59

    Uzmi advokata I oderi ih

  • Драган

    7. jul 2023 | 12:55

    Ах тај напредни, културни и цивилизовани западни свет...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA