Vreme čitanja: oko 2 min.

U američkim poštama "zaglavljena" 452 pokojnika: Jedan osam godina čeka da stigne na poslednje odredište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pošta ima jedan paket s pepelom pokojnika koji je tu od 2015. godine.

  • 0
Paket, paketi Foto: Shutterstock

Poštanska služba Sjedinjenih Američkih Država (USPS) traži način da 452 paketa neidentifikovanih kremiranih posmrtnih ostataka dovezu do njihovog konačnog odredišta, navodi se u izveštaju Kancelarije generalnog inspektora USPS.

Iako je USPS jedini legalni metod za slanje kremiranih ostataka putem pošte, Kancelarija greneralnog inspektora (OIG) je otkrila da se stroga pravila isporuke ne poštuju između 28 i 50 odsto vremena.

Propisi nalažu da se ovi osetljivi paketi moraju poslati preko "Priority Mail Express"-a i obeležiti alarmantnom narandžastom nalepnicom "kremirani ostaci". Ova oznaka bi trebalo da ukazuje na to da se robom treba rukovati prema specifičnim protokolima.

Previđanje ovih pravila može biti glavni razlog zašto stotine kremiranih ostataka trenutno počivaju u skladištu izgubljenih paketa USPS-a, zvanično poznatom kao Centar za oporavak pošte (MRC). Nečitljive adrese su često još jedan veliki razlog zbog kojih ti paketi "zapnu".

Neke od neidentifikovanih i/ili neisporučenih urni godinama su ostali u limbu. Među 452 posmrtna ostatka je i jedan koji je u USPS-u od 24. februara 2015. godine.

Paketi koji se šalju u MRC se obično drže 60 dana, a zatim se šalju na aukcijsku lokaciju ako su procenjeni na preko 25 dolara, ali to se ne odnosi na kremirane ostatke.

Iako nada da će ove pošiljke stići kući može izgledati malo verovatna, u izveštaju OIG-a se kaže: "MRC nastavlja da radi na pronalaženju rešenja za isporuku ovih neisporučivih i/ili oštećenih paketa kremiranih ostataka."

Oni koji su plaše poštanskih grešaka nemaju mnogo opcija osim USPS-a. Pojedinac može lično da preveze posmrtne ostatke automobilom ili avionom, ali će morati da priloži zakonsku umrlicu, dozvolu za kremaciju i pismo od pogrebnog preduzeća.

Ako letite, TSA propisi zahtevaju da se ostaci pregledaju kao i svaki drugi ručni predmet, što znači da urna ili kontejner moraju biti dovoljno tanki da bi se mogli skenirati. Samo neke avio-kompanije dozvoljavaju da putnik ostatke unese sa sobom u avion.

Kremacija je prerasla stigmu koja ju je nekada okruživala. Dok je samo četiri odsto Amerikanaca kremirano 1960. godine, taj broj je skočio na jedan od tri do 2005. Prema izveštaju Udruženja za kremaciju Severne Amerike, 59 odsto preminulih Amerikanaca je kremirano prošle godine.

(Telegraf.rs)

Video: Jezive scene tik uz naselje: Na ovom mestu spaljuju 100 tela korona žrtvi dnevno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA