Vreme čitanja: oko 1 min.

Rus izbušio svoju lobanju i ugradio elektrodu u mozak: Pripremao se gledajući snimke operacija na Jutjubu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima veliki broj sledbenika koji ga hvale, jer “pomera granice za postizanje svojih ciljeva"

  • 2
Mozak Foto: Freepik.com

Kontroverzni ruski istraživač Majkl Raduga tvrdi da je samostalno ugradio elektrodu u svoj mozak, kako bi mogao da kontroliše snove.

On je to učinio u udobnosti spavaće sobe, ali operacija nije tekla potpuno po planu, jer je izgubio, kako kaže, skoro litar krvi.

Raduga nema kvalifikacije kada je reč o neurohirurgiji, niti je lekar, a svojevremeno je osnovao istraživački centar (Phase Research Center) koji se bavi vantelesnim iskustvima odnosno astralnim projekcijama, prenosi Oddity Central.

On ima veliki broj sledbenika koji ga hvale zbog hrabrosti jer “pomera granice za postizanje svojih ciljeva”. S druge strane, medicinski stručnjaci upozoravaju da se kreće po “opasnom terenu”.

“Ovo je izuzetno rizično, jer su mogle da se dogode brojne komplikacije, poput intracerebralnog krvarenja. Mogao je da doživi moždani udar s fatalnim posledicama”, upozorio je Aleks Grin, konsultant neurohirurg na Univerzitetu u Oksfordu.

Raduga navodi da je tridesetak minuta nakon početka operacije bio spreman da odustane, jer je izgubio dosta krvi, i da se plašio gubitka svesti. Ipak, uspeo je da završi posao, istušira se i nastavi da radi narednih 10 sati.

Kontroverzni istraživač nikoga nije obavestio o planu da izbuši svoju lobanju. Umesto toga, pripremao se gledajući snimke operacija na Jutjubu. Tvrdi da je u mozak ugradio silikonsku elektrodu koja može da “pokrene određene radnje u snovima”.


Pet nedelja kasnije implant je uklonjen u jednoj bolnici, a Raduga navodno traži dobrovoljce za nastavak eksperimenta.

Raduga nije prijavio neželjene efekte nakon operacije, dok neurohirurzi sugerišu da je potencijalno izložen riziku od epilepsije, ukoliko se na njegovom mozgu naprave ožiljci.

Drago mi je što sam preživeo, ali sam bio spreman da umrem. Za mnoge ljude ovo bi bilo rešenje. Zamislite paralizovanu osobu koja ne može ništa da doživi u ovom životu i sada pronalazimo način da mu pomognemo da uđe u lucidan san gde je sve moguće”, kazao je Raduga.

(Telegraf.rs)

Video: Da li biste se okušali u bacanju plinske boce udalj?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mihailović

    18. jul 2023 | 12:40

    Ovaj svet nove tehnologije pretvorile u globalnu ludnicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA