Vreme čitanja: oko 1 min.

Dečak (8) je provodio noći uz računar, a onda je na njegovu kućnu adresu stigla jeziva pošiljka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatnu priču sa svetom je podelila zabrinuta majka iz Holandije

  • 3
Haker, hakeri, kompjuter Foto: Pixabay.com

Holanđanka Barbra Gemen podelila je sa svetom nesvakidašnju priču koja služi kao opomena svakom roditelju, a tiče se interneta i opasnostima koje vrebaju na mreži.

“Moj sin je počeo da se bavi hakovanjem sa osam godina. Provodio je dan i noć za računarom”, objasnila je zabrinuta majka.

Na njihovu kućnu adresu počele su da stižu sitnice, ili hrana (koje je naručivao bez plaćanja), a stvari su vremenom poprimile zastrašujući tok.

Barbra navodi da je dečak pažljivo skrivao komunikaciju na računaru, kao i da veruje da su hakeri preko njega “prali novac”, prenosi New York Post.

A, onda je jednom prilikom na njihovu adresu stigao paket zbog kojeg se osmogodišnjak prilično uzbudio.

“Uspeo je da kupi automatsku pušku kalašnjikov i municiju! Mislim da mu je trebalo mesec dana da to izvede. Kako bi izbegao carinu, paket je putovao preko Poljske i Bugarske”, otkrila je Barbra.

Malo je reći da je majka bila šokirana, pa je odmah promenila taktiku. Kalašnjikov je predala policiji, a nadležni nisu pokrenuli krivični postupak.

Kako bi sprečila mališana da pređe granicu nepovratno, majka je počela da kontroliše njegovu web-istoriju i da se informiše o sajber-kriminalu.

Dečak je potom priznao da su njegovi “onlajn prijatelji” tražili da im pomogne u hakovanju pojedinih kompanija i slanju ukradenih informacija. Barbra je pomogla nasledniku da prekine kontakt s njima.

“Danas nije lako roditeljima, jer deca imaju laptopove i telefone. Zaista je teško zaustaviti hakere, a najmlađi često ne znaju šta je legalno, a šta ilegalno”, kaže gospođa Gemen, koja danas radi kao savetnik za sajber-kriminal u holandskoj policiji.

Ona realizuje nekoliko programa koji pomažu roditeljima da prepoznaju ako njihova deca završe na takozvanom Dark Webu.

(Telegraf.rs)

Video: Kapucin za šivećom mašinom osvojio internet: Ono kada ti je krojač majmun, ali bukvalno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA