Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena sakrila 130 otrovnih žaba u kofer, pa pokušala da prevari policiju: "Dobila sam ih na poklon"

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njihov toksin je dovoljno jak da ubije malu životinju

  • 1
Bogota žabe Foto: Handout / AFP / Profimedia

Neimenovana državljanka Brazila uhvaćena je na aerodromu u Bogoti prilikom pokušaja da preko granice prenese 130 otrovnih žaba.

Životinje su otkrivene u njenom koferu, tačnije malim plastičnim posudama, a bile su “dehidrirane i pod stresom”, saopštili su nadležni.

Žena je planirala da otputuje u Sao Paulo preko Paname, a pokušala je da se izvuče iz situacije tvrdnjom da je žabe dobila na poklon od lokalne zajednice na jugu Kolumbije.

Policija saopštava da svaka žaba može da dostigne cenu do 1.000 dolara, kao i da su veoma tražene od strane privatnih kolekcionara na međunarodnom tržištu.

Harlekin žabe (Oophaga histrionica) manje su od ljudskog palca. Njihove žlezde proizvode toksičan otrov koji su u prošlosti koristili starosedeoci da oblažu vrhove strela za lov.

Bogota žabe Foto: Handout / AFP / Profimedia

Otrov je dovoljno jak da ubije malu životinju, prenosi BBC.

Reč je o kritično ugroženoj vrsti koja se pronalazi u tropskim šumama duž pacifičke obale između Ekvadora i Kolumbije, te u drugim zemljama Centralne i Južne Amerike.


Sekretarka za životnu sredinu Bogote, Adrijana Soto, ističe da bi kazna za posedovanje jedne od ovih žaba mogla da dostigne 14.300 dolara.

(Telegraf.rs)

Video: Venčali žabe da privole Bogove, a nakon ceremonije ih poslali na "medeni mesec"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA