Vreme čitanja: oko 1 min.

Čovek je molio da mu odseku dva zdrava prsta na levoj ruci: Lekari su pristali i život mu se promenio nabolje

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekao je da "oseća bol, stalnu razdražljivost i doživljava živopisne košmare"

  • 1

Neimenovani muškarac iz Kvebeka došao je kod lekara i izneo nesvakidašnji zahtev, tražeći da mu odstrani zdrave prste sa leve šake, jer je smatrao da “ne pripadaju njegovom telu”.

Ubrzo je ustanovljeno da pati od poremećaja identiteta telesnog integriteta i da od detinjstva doživljava traume i bol.

Pacijent je objasnio da ima ogroman problem s malim i domalim prstom zbog čega “oseća bol, stalnu razdražljivost i ima živopisne košmare”.

Često je maštao da ih sam ukloni, a svoju patnju nije delio sa članovima porodice jer se stideo, prenosi Oddity Central.

“Razmišljao je da napravi malu giljotinu. Srećom, shvatao je da samopovređivanje nije bezbedno rešenje. Nije mogao da zamisli sebe s tim prstima”, napisala je dr Nadija Nadeau sa Univerziteta Laval, koja se bavila ovim slučajem.

Operacija Foto: Pixabay

Lekari su pacijentu prvo ponudili neinvazivne opcije lečenja, poput antidepresiva, antipsihotika i terapija, ali se nijedna nije pokazala uspešnom.

Nakon psihijatrijske procene, proglašen je sposobanim da zahteva “dobrovoljnu amputaciju” i upućen na ortopedsko odeljenje.

“Posle operacije, noćne more su odmah prestale, zajedno s emocionalnim stresom. Čovek je imao konstruktivne planove, smanjio bes i osetio blagostanje u porodici i na poslu. Sada živi bez uznemirujućih preokupacija o prstima, a negativni simptomi su nestali. Amputacija mu je omogućila da živi u skladu sa svojim identitetom", navela je dr Nadeau.

Poremećaj identiteta telesnog integriteta je izuzetno retko stanje koje karakteriše snažna i uporna želja za sticanje invaliditeta.

Pre više od decenije, inostrani mediji su pisali o zdravoj ženi koja je sanjala da bude paralizovana od struka nadole i živela kao paraplegičar, kretala se u invalidskim kolicima i nosila dugačke metalne proteze.

(Telegraf.rs)

Video: Izgorele instalacije, zapalio se televizor, porodica nije imala kud: Motocikl ekspodirao u stanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA