≫ 

Nije svako voće dobro za psa: Samo ove voćkice možete slobodno da date ljubimcu

Jedan od zdravih načina da dopunite obrok svom psu jeste da mu dodate voće, ali je jako važno da mu dajte ono koje sme da jede

  • 0
pas Foto: Pixabay.com

Osim što je ukusno, voće psima pruža niz zdravstvenih koristi. Međutim, psi smeju da konzumiraju samo određene vrste voća, a mi smo izdvojili vrste koje uglavnom već imate kod kuće.

Jabuke

Jabuke su odlična poslastica za pse koji uživaju u hrskavoj teksturi. Ovaj izbor voća je bogat vlaknima, kalcijumom i vitaminima C i A. Možete da ih naseckate na komadiće i ponudite psu kao poslasticu tokom treninga.

Kako biste psa nahranili sa jabukom na siguran način, neophodno je da uklonite njeno jezgro sa semenkama jer pas ne sme da ih pojede. Semenke su otrovne, a jezgro jabuke može da se zalepi za jednjak.

Jabuke možete da osušite u dehidratoru ili u rerni i da na taj način napravite užinu za psa. Takođe, možete da ih stavite u blender i napravite sos sa kojim ćete preliti njihovu hranu.

Banane

Iste benefite koje mi imamo od banana, imaju i psi. Banane su bogate kalijumom, vlaknima, magnezijumom, vitaminima C i B6. Ipak, banane, kao i drugo voće, psima treba davati u malim količinama da ne bi dobili smetnje pri varenju ili dijareju.

Psima ne smete da dajete koru od banane jer može da im napravi začepljenje u crevima.

Bananu možete da naseckate na male komade ili je možete ignječiti i pomešati sa psećom hranom. Takođe, možete da napravite pire od banane i da pomešate sa nemasnim jogurtom.

Treća opcija je da je zamrznete, iseckate seckom i ponovo vratite u zamrzivač.  Dobićete odličnu poslasticu koja rashlađuje tokom vrućih letnjih dana.

Ukoliko pas mora da uzme tabletu, a neće, banana se pokazala kao odlično rešenje. Samo utisnite tabletu u parče banane i problem je rešen.

Borovnice

Borovnice su odličan izvor vitamina C, fitohemikalija, antioksidanata i vlakana. Njihova mala veličina omogućava psu da je lako konzumira. Dodavanje borovnica i druge hrane bogate antioksidansima u ishranu starijeg psa pomoćiće da se umanje efekti smanjenih kognitivnih funkcija, navodi Love to Know.

borovnice Foto: Pixabay.com

Dinje

Dinje možete da dajete svom psu u jako malim količinama zbog visokog sadržaja šećera. Male količine dinje pružiće psu vlakna, antioksidante, kalijum i vitamine A, B6 i C. Kako dinja sadrži dosta vode, možete zamrznuti jednu krišku ili nekoliko komada i tokom vrelih dana davati psu po malo kako bi ostao hidriran.

Kao i borovnice, antioksidanti u dinji mogu biti odličan dodatak ishrani kod starijih pasa, dok visok sadržaj vlakana pomaže psima da se izbore sa zatvorom. Koru od dinje ne bi trebali dajete psu jer može da pravi smetnje pri varenju.

Brusnice

Sigurno ste primetili da premijum hrana za pse sadrži brusnice kao sastojak. One su sigurne za pse ali mogu da naprave neke probleme. Možda se psu neće svideti njihov ukus jer mogu biti prilično opore. Najviše što izaziva brigu su sušene brusnice koje mogu da budu izmešane sa voćem koje je toksično za pse, kao što je suvo grožđe. U suvo voće se uglavnom dosta dodaje šećer, pa iz tog razloga nije dobro da ih dajete svom psu.

Kivi

Kivi je prepun vitamina C i kalijuma i zdrava je poslastica za psa. Kao i svako voće, i kivi se daje u malim količinama. Nikada ne treba da dajete psu ceo kivi jer pas može da proba da ga celog proguta, što može biti potencijalno opasno. Kivi je potrebno oljuštiti jer njegova koža može da dovede do dijareje.

Kivi, Voće Foto-ilustracija: Foter/jonycunha

Mango

Sve dok je oljušten, bez sredine i bez koštica, mango može biti sigurna poslastica za vašeg psa. On je odličan izvor vitamina A, B6, C i E, a tu su i vlakna koja pomažu psu kada ima zatvor.  Ipak, mango je potrebno da se daje u izuzetno malim količinama kako se ne bi izazvao suprotan problem – dijareja.

Pomorandže

Odličan su izvor vitamina C i kalijuma, ali sadrže dosta šećera i zato se preporučuju u jako malim količinama. Jedna do dve kriške će biti sasvim dovoljne da pruže zdravstvene benefite psu, a da mu ne uznemire želudac. Kora od pomorandže može da izazove probleme sa želudcem, te je ne treba nikada davati psu. Isto tako, potrebno je ukloniti semenke.

Breskve

Sveže breskve mogu da se daju psu, ali ne i one iz konzervi jer su prepune šećera i raznih drugih hemikalija. Takođe, središnji deo je potrebno da uklonite, zajedno sa košticom jer oni sadrže amigdalin, sastojak koji je otrovan. Breskvu je potrebno da oljuštite jer njena kožica može kod psa da izazove gušenje.

Breskva, Breskve, Voće Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman

Kruške

Kruške su pune vitamina A i C, kao i zdravih vlaka. Psi uživaju u njihovom ukusu i čvrstoj strukturi. Kod kruške se ponavlja isti postupak: uklanja se sredina sa košticama koje su otrovne za pse.

Jagode

Sveže jagode su potpune sigurne za pse, a odličan su izvor vlakana, folata, kalijuma, vitamina C i antioksidanta. Obavezno uklonite peteljke i lišće i dobro ih operite. Zamrznute jagode možete da iseckate u secku i počastite svog ljubimca u u vrelim letnjim danima.

Lubenica

Može da se daje psu, ali moraju da se uklone sve koštice. Zbog visokog sadržaja šećera psi ne bi smeli da ih konzumiraju u velikim količinama. Koru od lubenice nikada ne treba da dajete svom psu jer će mu izazvati probleme sa stomakom.

Lubenica je idealna poslastica tokom leta zbog velikog sadržaja vode, a kako ima visok nivo kalijuma i vitamina A, B6 i C odlična je i za zdravlje vašeg psa, sve dok je jede u malim količinama.

Kako da hranite psa voćem?

Pojedini veterinari savetuju da voće treba da čini 10% od ukupnog dnevnog obroka. Umerena konzumacija voća je jako bitna. Ako imate psa koji ima prekomernu težinu ili dijabetes, najbolje je da se prvo posavetujete sa veterinarom jer neko voće ima previše šećera za njih. Uvek obratite pažnju na psa nakon što mu date voće, kako biste mogli da uočite neobično ponašanje ili siptome poput povraćanja, zatvora, dijareje.

Jedna od opcija je da umesto svežeg voća povremeno dajte psu fermentisano voće. Ono predstavlja dobar izvor prirodnih probiotika, lakše je za varenje, a neka istraživanja su pokazala da mogu da pomognu psima sa sindromom iljubritiranih creva, pa čak i rakom.

Video: Kada bi svako jutro ovako počinjalo: Zlatni retriver sa cvećem, za poželeti

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA