One nas vide kao roditelje: Ovo su činjenice koje niste znali o mačkama, a koje je nauka potvrdila

Suprotno uvreženom mišljenju, mačke mogu da se povežu sa svojim vlasnicima, baš kao i drugi kućni ljubimci

  • 4
cat, mačka Pixabay.com

Studija koja je objavljena na sajtu „Cell“, a čiji su autori Kristin R. Vital (Kristyn R. Vitale), Aleksandra C. Benki (Alexandra C. Behnke) i Monik A.R. Udel (Monique A.R. Udell), pokazala je da mačke imaju razvijene društveno-kognitivne sposobnosti, te da mačka može doživeti svog vlasnika kao roditelja i kreirati osećaj povezanosti.

Mačke su socijalna bića

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu da se sprijatelje sa drugim životinjama i da sarađuju sa njima, a mogu čak i da osete gubitak.

Mačke će pokušati da se druže sa ljudima i da stvaraju vezu sa njima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da mačke misle da smo i mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke.

Macka Foto: Pixabay

Mačka se vezuje za svog vlasnika

Vaša mačka traži bliskost sa vama. Ona pokušava da bude uključena u ono što radite i da kreira osećaj povezanosti. Jednom kada se ostvari ta veza, ona postaje stabilna. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i kada je odrasla, što znači da vas vas vidi kao nekog ko se primarno brine o njoj.

Mačka može da oseća stres ako nije sa vama

Prema testu koji je sproveden u studiji, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo 2 minuta, ona će početi da oseća nesigurnost i da pokazuje znake stresa. Kada se ovako osećaju, mačke imaju potrebu da otrče i da se negde sakriju. Nivo stresa će se smanjiti kada se vratite i budete ponovo sa njom, navodi Bright Side.

Mačka Foto-ilustracija: Pixabay

Uz vas se oseća sigurno

Mačke imaju sposobnost da razlikuju sa kojim ljudima su sigurne, a sa kojima ne. Prema studiji, visok procenat mačaka oseća momentalnu sigurnost kada su u blizini svojih vlasnika. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao su deci njihovi roditelji.

Mački  je zaista stalo do vas

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, vaša mačka se zaista brine za vas.

Postoje različiti načini na koje ona pokazuje svoju ljubav. Na primer: kada prede, trepće prema vama, gura vas glavom, pokazuje svoj stomak ili vas liže kako bi vas ulepšala. Ona će tražiti vašu pažnju. Kada mačka neguje svog vlasnika, ponavlja isto ponašanje kao sa majkom, oseća se veoma opušteno i želi da vam pokaže da vam veruje.

T.T.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Trn

    4. februar 2020 | 16:36

    Da da, to je to, novi svetski poredak, GAJITE SVI MAČKE I KEROVE, A NEMOJTE DECU..."I" GENERACIJA, JA JA JA I SAMO JA, I MOJA MAČKA ILI KER, I MOJ INSTA PROFIL!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA