• 3

Klipovi mačaka koje se plaze omiljena su nam stvar na internetu: Znate li zašto to rade?

Stručnjaci za ponašanje životinja otkrivaju veoma zanimljiv podatak koji bi mogao da nam rasvetli zašto mace izbacuju jezik iz čista mira

  • 3
Mačka jezik

Foto: Pixabay.com

Mačke su večita zagonetka. Skoro, pa su mistična stvorenja, koja još nismo uspeli da dokučimo u potpunosti. Jedna misterija pogotovo istrajava i tera nas da se zapitamo „Zašto to rade?”. Da li ste primetili da se mačke ponekad plaze, iz čista mira?

Internet je već preplavljen viralnim snimcima i šaljivim mimovima koji prikazuju mačke tokom ovog neobičnog čina. Pritom, ne radi se o kratkotrajnom izbacivanju jezika, već o radnji koja traje, ponekad i po nekoliko minuta. To je veoma sladak prizor, ali i zbunjujuć.

Stručnjaci možda mogu da nam rasvetle o čemu se tu zapravo radi. Ejmi Šodžaj, stručnjak za ponašanje životinja, a osobito mačaka, ističe da se one plaze kako bi ispitale svoje okruženje.

- Mačke koriste sva dostupna čula kako bi istražili svet oko sebe, uključujući i čulo ukusa. Oslanjaju se na poseban mehanizam znan kao Flehmenov odgovor pomoću koga njihov jezik prikuplja feromone u vazduhu. Potom se ti feromoni šalju u njihov vomeronazalni organ, koji služi za prepoznavanje mirisa i seksualnog statusa mačaka. Drugim rečima, oni plaženjem prikupljaju informacije o drugim mačkama. Stoga, ako maca takoreći zaboravi da uvuče jezik, verovatno očitava podatke iz vazduha - poručuje Šodžaj.

Flehmenov odgovor koriste i druge životinje, poput konja, tigrova, žirafa, lavova i nosoroga, između ostalih. One na taj način analiziraju feromone drugih mačaka, naročito ako su to feromoni iz urina. Ali zašto to rade kod kuće, gde možda nema drugih ljubimaca? Odgovor leži u ljudskom ponašanju. Pošto smo toliko oduševljeni prizorom mačke izbačenog jezika, imamo običaj da im u tom trenutku poklanjamo pažnju, da im tepamo, mazimo ih i dajemo im poslastice. Mačke su, samim tim, naučile kako da nas zadovolje, znajući da će im to puno dobra doneti (Cats on Catnip).

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    Mačke se peru lizanje? One nikad ne smrde ko kerovi? Imaju enzime u pljuvačke da sterilisu dlaku i uvek je cista😁

  • Дејан Младеновић

    Каже пословица;" храни пса 3дана и он ће то памтити 3 године...храни мачку 3дана она ће то памтити 3дана"

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima