• 1

Nove muke u Italiji: Mačka zaražena retkim virusom ugrizla vlasnicu i uginula

Mačka je bila zaražena virusom koji se registruje kod slepih miševa, i to retko

  • 1
Mačka

Foto: Pixabay

U italijanskom gardu Arežo, pokrajina Toskana, vlasnicu je ugrizla njena mačka, koja je posle toga uginula, piše agencija AGi.

Slučaj je, s obzirom na to da je uzrok Covid-19 prelaz virusa sa životnije na čoveka, izazvao pažnju zdravstvenih i sanitarnih službi, kao i pretpostavka da je životinja bila zaražena besnilom, tim pre što u Italiji od 2013. godine nije zabeležen ni jedna slučaj besnila, i bolest se smatra iskorenjenom.

Iz tela preminule životinje izolovan je virus iz grupe Lyshavirus, koji je tipičan za šismise, i drugačiji je od virusa koji izaziva besnilo kod životinja, saopšteno je iz Instituta Zoooprofilatiku iz Venecije u čijem je centru za besnilo, ispitan uzorak tkiva zaražene mačke.

Pored ovoga slučaja u Italiji Lyshavirus je samo još jednom u celom svetu bio izolovan 2002. godine iz tela jednog šismiša na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa životnje prešao na čoveka. Agencija piše da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajućim lekovima.

Italijansko mnistarstvo zdravlja saopštilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus penosi sa životinje na čoveka.

Video: Mačka čačkala po kofi sa ribama, a onda je jedna žestoko uzvratila

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sd boy

    Od kakvog virusa boluje vlasnica kad je macka uginula posle ujeda....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima