• 1
 ≫ 

Psi sa Balkana u važnoj misiji: Širom sveta pomažu da se spase životi

 ≫ 

Za pse je to samo igra, a za ljude – spasavanje života

  • 1
Psi pronalaze mine, Bosna Foto: Profimedia/AFP

Pre petnaestak 15 godina u BiH su, uz podršku Norveške i SAD, formirana dva centra za obuku pasa. Te specijalne brigade znatno su ubrzale uklanjanje mina, a to iskustvo iz BiH sada se ne koristi samo na Balkanu. Psi iz Međunarodnog centra za obuku Norveške narodne pomoći (NPA) koji se nalazi u blizini Sarajeva, trenutno su u misijama u Iraku, Libanu, Somaliji, Zimbabveu i Kambodži, kaže saradnica u tom centru Gordana Medunjanin.

- U centru za obuku dresirano je četrdesetak malinoa, varijeteta belgijskog ovčara. Oni su uporni, živahni i prilagodnjivi - kaže Medunjanin, prenosi DW.

Trening počinje kad napune četiri do šest nedelja i traje do 18 meseci, objašnjava trener Namik Džanko.

- Psi ne znaju koliko je opasno ono što ih čeka. To je za njih igra, a kad pronađu nešto, dobijaju nagradu - kaže Džanko.

A usput spasavaju živote.

Štos sa igračkom

Psi tokom treninga prolaze kroz nekoliko faza. Najpre se pobuđuje njihova sklonost ka gumenim igračkama. Potom uče da prepoznaju miris eksploziva skriven u konzervama. Ako ga pronađu, za nagradu dobijaju gumenu igračku.

U sledećoj fazi eksploziv se zakopava u polju površine sto kvadratnih metara podeljenom na zone. Pod vođstvom trenera, pas sistematski i pravolinijski njuši put kroz polje. Ako nanjuši eksploziv, sedne i njuškom pokaže na sumnjivo mesto. Jedina razlika je što bi na pravom minskom polju u akciji učestvovali stručnjaci za uklanjanje mina.

Psi deminerima štede mnogo vremena, kaže Nermin Hadžimujagić iz američkog Centra za otkrivanje mina uz pomoć pasa, čije je sedište u mestu Borci, u južnoj Bosni.

- Stručnjak za uklanjanje mina može u jednom danu da pregleda površinu od 70 do 100 kvadratnih metara, a pas i do hiljadu.

Obučeni četvoronošci zato se iz Boraca šalju u misije na Kosovo, u Avganistan, Liban.

Psi kao sportisti

Procenjuje se da je na teritoriji BiH i 25 godina, još minirano oko hiljadu kvadratnih kilometara. U blizini tih opasnih zona živi više od pola miliona ljudi. Prema podacima nacionalnog centra BiH za uklanjanje mina BHMAC, od kraja rata od eksplozija mina poginulo je 617 osoba, među njima i 53 deminera. Cilj je da se do 2025. godine ta zemlja potpuno očistiti od tenkovskih i protivpešadijskih nagaznih mina.

Pseći timovi dresirani u Bosni do sada nisu imali gubitaka. Tokom testiranja koja se obavljaju na svakih šest meseci, psi moraju da budu nepogrešivi.

-U suprotnom više ne mogu da se koriste za uklanjanje mina - objašnjava Hadžimujagić iz Centra za obuku pasa u Borcima.

- Ako pas previdi minu i neko zbog toga nastrada, onda smo mi odgovorni - kaže trener Emir Cukas iz bosanske Civilne zaštite.

Zdravi psi mogu da rade na otkrivanju mina oko dvanaest godina, kaže Cukas, i to pod uslovom da se stalno treniraju: „Oni su kao fudbaleri, kao svi sportisti. Dobri su samo oni koji svakodnevno treniraju.“

Video: ONil je razdragan pas u uniformi, njuška sve redom, a čim pronađe drogu dobija nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lelica

    14. oktobar 2020. | 19:43

    Psi sa Balkana u plemenitoj misiji sirom sveta. Junaci nasi mali...