• 0

Da se rastopite, ali bukvalno: Ovo su najslađe spavalice na svetu, a njihove poze su neprevaziđene

, Telegraf

Spavaju kad im se hoće i gde im se hoće

  • 0

Da su kuce velike spavalice, najbolje znaju svi oni koji ih imaju...da su najslađe spavalice znaju svi koji su ih videli kako pajke.

Psi u proseku spavaju od 14 do 16 sati dnevno, a štenci i stariji psi mogu u snu provoditi i više vremena.

Krupnije rase pasa provode više vremena u snu i polusnu, u odnosu na manje pse koje su aktivniji. Baš kao i ljudi kučići imaju svoje navike tokom spavanja, omiljeno mesto za san i odmor, kao i najčešću pozu tokom spavanja.

Nedavno naučno istraživanje sprovedeno u Mađarskoj i objavljeno u magazinu "The Royal Scientific" dokazuje da i psi imaju problema sa spavanjem, pogotovo kad su pod stresom.

- Baš kao i ljude, i pse muče razne brige zbog kojih ne mogu mirno da spavaju. Istraživanje je merilo količinu sna kod pasa koji su pre spavanja osetili pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su izazvali dodiri vlasnika, a negativne prilaženje zastrašujućeg stranca. Rezultati su pokazali da su psi izloženi pozitivnim emocijama spavali mirnijim i dubljim snom, dok su psi izloženi stresu spavali laganim i isprekidanim snom. Zanimljivo je da su psi izloženi stresu pre spavanja prosečno brže zaspali od ostalih pasa, što je vrlo slično ljudskom ponašanju - navodi se u rezultatima istraživanja.

Nismo mogli da se odlučimo za samo jednu kucu spavalicu, pa smo za vas izabrali najslađe među najslađima, a video o njima pogledajte na početku teksta.

Video: Hiljadu i jedan bernardinac: Ova zimska idila je dokaz da raj na zemlji zaista postoji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima