• 15

Etnička karta Amerike: Ovo plavo što vidite nisu Englezi, već su to...

Kada uzmemo istoriju SAD u obzir, nekako nam se kao logičan zaključak nameće da je najveći broj Amerikanaca u stvari engleskog porekla. Ni na kraj pameti nam nije mogućnost da to nije tačno, da je istina sasvim drugačija

  • 15
Etnička karta Sjedinjenih Američkih Država. Nemci su najbrojniji i najrasprostranjeniji. Foto: Wikimedia Commons/United States Census Bureau

Etnička karta Sjedinjenih Američkih Država. Nemci su najbrojniji i najrasprostranjeniji. Foto: Wikimedia Commons/United States Census Bureau

Kada pomislimo na najraniju istoriju Sjedinjenih Američkih Država obično pomislimo na to da su bili engleska kolonija i da su se u Ratu za nezavisnost oslobodili njihovog jarma onako kako je to Mel Gibson izveo u filmu "Patriota" (tako, i nikako drugačije).

Svakako, tu nam negde iznad glave uvek lebde i Blek Stena (po poreklu Francuz), profesor Okultis, Rodi i njihovi prijatelji traperi i rodoljubi koji su se u borbi na život i smrt protiv crvenih mundira izborili za slobodu.

Nekako nam se kao logičan zaključak nameće da je najveći broj Amerikanaca u stvari engleskog porekla, da su potomci engleskih doseljenika srž i kičma najmoćnije zemlje na svetu, pa znamo i da kažemo da je nešto "anglo-američko".

Ni na kraj pameti nam nije mogućnost da to nije tačno, da je istina sasvim drugačija. Jer, ovo nebeskoplavo što vidite na karti Amerike priloženoj iznad, ovo što prekriva ceo severni pojas "obećane zemlje" sa najvećom koncentracijom na srednjem zapadu, to nisu Englezi.

To su Nemci.

Naime, zvanični popis u SAD sproveden 2000. godine pokazao je da se nemačkim poreklom diči 15,2 odsto ukupne populacije, što je 42,8 miliona ljudi. Danas ih već oko 50 miliona, mada se čini da su u njihov zbir stavljeni i Jevreji poreklom iz Nemačke; ali čak i bez njih ih je najviše.

Na dalekom drugom mestu su Irci kojih je bilo 10,8 odsto, odnosno neverovatnih 30,5 miliona (danas ih je već 34,5 miliona). Brojka je neverovatna imajući u vidu da na samom irskom ostrvu živi možda oko pet miliona Iraca.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Te 2000. godine usledili su Afro-Amerikanci kojih je bilo 8,8 odsto odnosno 24,9 miliona (ako se uračunaju i ljudi pomešanog belo-crnog porekla onda ih je danas 45 miliona), pa tek onda Englezi sa 8,7 odsto odnosno 24,5 miliona (po popisu iz 2010. ovako se izjasnilo 27,6 miliona građana SAD).

Međutim, veliki broj ljudi, nekih 6,75 odsto odnosno 20,8 miliona, izjašnjavaju se prosto kao Amerikanci i mnogi veruju da su to zapravo nedostajući Englezi u računici.

Ako je to tačno, onda bi Englezi ipak bili ili blizu Nemaca po broju ili možda bi ih bilo čak i više, ako je broj Nemaca prenapumpan. Ipak, Nemci bi svejedno zauzimali najveću teritoriju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Inače, nemačka i irska imigracija "preko bare" počela je sredinom 19. stoleća; nemačku je podstakla propala Revolucija iz 1848, dok je irsku pogurala Velika glad koju su izazvali Englezi ubilačkom agrarnom politikom koju su sprovodili na Smaragdnom ostrvu čije su stanovnike naterali da gaje samo krompir, zbog čega je nastupila tragedija kada je njegov rod propao.

Što se tiče toga ko su ti Nemci koje ne vidimo u stvarnom životu, iznenadićete se kada čujete da se radi o ljudima kao što su Brus Vilis (po majci Nemac), Donald Tramp, Dvajt Ajzenhauer, Džordž Lukas, Kurt Vonegut, Bejb Rut, Džon Stajnbek i Čarls Bukovski. I mnogi drugi.

Video: E sad smo sve videli: Amerikanci vode decu na povocu!

(Telegraf.rs)

Komentari

  • @ Kiki

    Pa jedno objašnjenje za neke. Kada je senat odlučivao o službenom jeziku, bila su dva predloga, engleski ili nemački. Za jedan glas je pobedio engleski.

  • Pa

    A gde su onda Holandjani,pa Italijani, A Hispanci ( Meksikanci ) i ostali iz centralne i iz Juzne(Latinske Amerike) Spanskog porekla i njihove mesavine ( Kreoli,Melezi,Mulati itd.) pa Poljaci pa Srba i njihovih potomaka oko 2.5 miliona pa iz Azije i centralne Azije i da ne nabrajam dalje Pa francuza, pa iz Litvanije,Estonije,Latvije itd,itd,itd,... Anglo Saksonaca mislim na Engleze je mozda manje od 10 posto

  • Boba

    Najgori kriminalci iz evrope su naseljavali Ameriku u 18.veku a posle drugog svetskog rata nacisti i ratni zlocinci su bezali iz evrope u ameriku, plua genocid nad indijancima i eto degenske nacije

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima