≫ 

NEBESKI VOZ: U Kini je počeo prevoz budućnosti, ovo je nešto najluđe ikad izmišljeno

Kao jedan jeftin prevoz očekuje se da ima ogroman tržišni potencijal, naročito u planinskim područjima i većim gradovima

  • 4

Novi vid transporta kineskih građana, "nebeski voz" pušten je u probni rad, i već obara sve rekorde.

Pravi se voz koji će ići 6.437 kilometara na sat: Tamo gde je trebalo 5 sati za putovanje, njime se stiže za 8 minuta (FOTO)

Inženjeri kažu da je njegova mogućnost transporta putnika skoro tri puta bolja od regularnih vozova i metroa, prenosi B92.

Voz je dizajniran da bude lagan, sa srednjom brzinom kretanja. Kao jedan jeftin prevoz očekuje se da ima ogroman tržišni potencijal, naročito u planinskim područjima i većim gradovima.

Ovi vozovi moći će da prevoze do 510 putnika u tri do pet vagona sa maksimalnom brzinom vožnje od 70 kilometara na sat.

- Ovaj voz koristi najnoviju tehnologiju permanentnog magneta, koja mu omogućava veću snagu sa malom fizičkom zapreminom, manje buke i manje težine, čime se ostvaruje bolja operativna efikasnost - kaže Liu Iuven, tehnički direktor projekta, dodajući da ovo i jesu njegove prednosti u odnosu na druge vidove transporta.

On je još objasnio i da će ovaj voz obezbediti udobno i bezbedno putovanje putnika kroz brdovite, strme i nepristupačne regije.

Još jedna od prednosti je i ta što je postavljanje i održavanje ovakve železničke mreže jeftinije, a takode se mogu brzo i napraviti.

Kina je sada treća zemlja u svetu koja je razvila ovu vrstu tehnologije, nakon Nemačke i Japana.

Jedan od najranijih električnih železničkih sistema, izgrađen u Nemačkoj 1901. i danas je u funkciji.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA