Misteriozni tunel ispod Londona 75 godina bio je strogo čuvana tajna, a sada je otvoren. Zbog jedne stvari malo ko ga poseti (FOTO) (VIDEO)

"Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti pre no što kupite kartu za posetu podzemlju"

  • 1

Najnovija turistička atrakcija u Londonu je poseta "Mejl rejlu" vožnja nekadašnjom "tajnom" poštanskom železnicom, koja uključuje putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom.

Otvorili smo šaht i sišli u tunele kanalizacije ispod Beograda: Tajni grad sa blagom, oružjem i vojnim prolazima (FOTO)

Podzemna železnica "Mejl rejl" bila je 75 godina "zabranjeni grad", deo britanskog poštanskog sistema, kojom su dnevno s kraja na kraj Londona prenošeni milioni pisama, telegrama i paketa između železničkih stanica i depoa za razvrstavanje, brzinom koja je na prepunim londonskim ulicama bila nezamisliva.

- Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti pre no što kupite kartu za posetu podzemlju - rekao je novinarima direktor za komunikacije "Mejl rejla" Heri Haskison.

Posle dugogodišnje izgradnje tunela, železnica je otvorena kao jedinstvena i najmodernija 1927. godine, a zatvorena 2003. godine, kada je "papirna pošta" pregažena razvojem elektronske pošte i drugih komunikacija.

Njeni električni vozovi bez vozača raznosili su poštu širom Londona brzinom od 56 kilometara na čas, a tokom decenija pristup podzemlju su imali samo poštanski radnici koji su otpremali poštu i majstori mkoji su održavali sistem.

Šefovi pošte razmatrali su mogućnost da se splet podzemnih železničkih tunela koristi za gajenje pečuraka, ali je na kraju odlučeno da se sačuva jedan deo i otvori za turiste i poveže s renoviranim Poštanskim muzejom koji se otvara u petak.

Plan je da se "Mejl rejl" otvori za turiste 4. septembra, a posete će uključivati 20-minutnu vožnju malim vagonima, s providnim, staklenim krovom, kroz tunele prekrivene višedecenijskom prljavštinom, i kroz poštanske stanice koje se odavno ne koriste, već su sada samo "groblja" prašnjavih odbačenih železničkih vagončića.

Tokom vožnje će se preko razglasa čuti priče o istoriji i funkcionisanju poštanske železnice koja je tokom dva svetska rata imala i sasvim drugačije uloge od zamišljenih, i u miru korišćena i za snimanje delova holivudskih fimova, dok će vozić s posetiocima zastajati na nekoliko mesta radi prikazivanja kratkih dokumentaraca i o tome, piše "cnet".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA