• 0

Mnogi misle da je Mon Blan najviši vrh Evrope, a ovaj je zapravo glavni među divovima oko nas. Osvojila ga je Danijela, koja nema šake i stopala (FOTO) (VIDEO)

Prva žena sa invaliditetom koja je osvojila Elbrus je Danijela Jovanović koja je 11.08. 2008. godine izašla na vrh između 9 i 10 časova po lokalnom vremenu

  • 0

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije. Drugi deo nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 m. Nalazi se na jugu evropskog dela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 km od grada Kislovodska. Evo po čemu je on poseban i upečatljiv.

3392 stepenika koje vode do raja: Opasna staza vodi do božanskog iskustva, ali je hod po njoj strogo ZABRANJEN (FOTO) (VIDEO)

Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 m nadmorske visine, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snega nalazi nešto ispod 3.700 m nadmorske visine.

Uspon na vrh Elbrusa se obavlja gotovo isključivo južnom stranom i započinje u seocima Terskol i Čeget koja se nalazi ispod samog Elbrusa na nadmorskoj visini od oko 2.100m. Na njih se nadovezuje turističko naselje Azau na čijem se kraju (na oko 2.300m) nalazi početak skijaških terena i polazište gondola i žičara.

Pored uspona uskom stazom ka vrhu, prvi deo uspona je moguće preći i gondolama koje prvo izlaze na visinu od oko 2.900m nvm, a potom i na 3.460m nadmorske visine do stanice Mir. Od nje se nastavlja široka staza koja prati dvosednu žičaru koja izlazi na oko 3.900m do tzv. skloništa Cisterna.

Uspon se dalje nastavlja širokim grebenom, između dva lednika, pokrivenim večitim snegom koji je zapravo utabana skijaška staza koji relativno blago vodi do nadmorske visine od oko 4.157m na kojoj se nalazi sklonište Prijut 11 odnosno Dizel sklonište, nekoliko manjih stambenih kontejnera i ruševine starog skloništa Prijut koje je stradalo u velikom požaru 1999. godine u kome je poginulo nekoliko planinara.

Foto: Wikipedia/LxAndrew

Ova visina predstavlja mesto na kome se postavlja poslednji visinski logor i sa koga se kreće na završni uspon ka vrhu do koga treba savladati još oko 1.500m nadmorske visine.

Završni uspon koji počinje od Prijuta nastavlja da prati greben čiji je nagib odatle mnogo oštriji i koji se polako sužava do stene Pastuhova (najviša tačka do koje izlaze ratraci) na oko 4.670m nadmorske visine.

Posle ovoga počinje najopasniji deo uspona tokom koga je neophodno praćenje jarkih markera koji obeležavaju najsigurniji prolaz ka vrhu zbog velikog broja pukotina u snegu koje se nalaze na tom delu Elbrusa.

Uska snežna staza vodi do istočnog vrha na oko 4.950m nmv, posle čega počinje da ga obilazi, a sam nagib uspona se opet drastično ublažava.

Foto: Wikipedia/Jason Blue-Smith

Poslednji segment uspona predstavlja obilazak oko podnožja istočnog vrha iznad lednika do sedlovine između dva vrha koja se nalazi na visini od oko 5.416m i na kojoj ima skromnih ostataka manjeg skloništa.

Sa nje polaze markirane staze koje vode ka najvišem zapadnom vrhu (5.642m) i nešto nižem istočnom vrhu (5.621m), na čijim se obroncima nalaze ostaci britanskog Lend Rover Defendera.

Prva žena sa invaliditetom koja je osvojila Elbrus je Danijela Jovanović koja je 11.08. 2008. godine izašla na vrh između 9 i 10 časova po lokalnom vremenu. Ona je rođena sa teškim invaliditetom, bez šaka i stopala, a sportom je počela da se bavi 2001. godine.

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok