Druga žena u istoriji posle kraljice: Džejn Ostin na novčanicama od 10 funti, koje su dizajnirane za slepe i slabovide osobe (FOTO)

Na novčanicama se u gornjem levom uglu nalaze izdignute tačke koje će pomoći osobama s lošim vidom da identifikuju novčanicu, a sadrži i podebljane brojeve i podignut print

  • 0

Nova papirna novčanica od 10 funti na kojoj je prikazana legendarna spisateljica Džejn Ostin počela je u četvrtak da se koristi u Velikoj Britaniji. Dizajnirana je tako da mogu da je koriste slepe i slabovide osobe.

Novčanica od 50 evra više ne izgleda ovako: Od 4. aprila ćete koristiti novu novčanicu, pogledajte kakva je (FOTO)

Na novčanicama se u gornjem levom uglu nalaze izdignute tačke koje će pomoći osobama s lošim vidom da identifikuju novčanicu, a sadrži i podebljane brojeve i podignut print za razliku od ranijih novčanica koje su slabovidi raspoznavali po boji i veličini.

Ovaj projekt je rađen u saradnji s Kraljevskim nacionalnim institutom za slepe osobe, prenosi klix.ba.

Inače, Džejn Ostin je jedina žena pored kraljice koja se nalazi na britanskim novčanicama. Ostinova je zamenila Čarlsa Darvina na novčanici od 10 funti nakon javne kampanje koja je izvršila pritisak na Englesku banku da stavi sliku žene na novac.

Foto: AP/Tanjug

Na svim ostalim novčanicama nalaze se muškarci: bivši premijer Vinston Čerčil na novčanici od 5 funti, ekonomista Adam Smit na 20 funti, a pioniri parnih pogona Metju Bolton i Džejms Vat krase novčanice od 50 funti. Kraljica je prikazana na prednjoj strani svih novčanica.

Foto: AP/Tanjug

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA