≫ 

KGB Kali, narko-kartel koji je nasledio Eskobara: Zvali su ih "džentlmeni", a bili su najbrutalniji i snabdevali su drogom 90% sveta (FOTO) (VIDEO)

Kartel Kali je u jednom trenutku držao 90 posto tržišta narkotika na svetu, čak više od Pabla Eksobara. Zbog svoje razgranate veze špijuniranja, zvali su ih KGB Kali. Povezivani su i sa Putinom

  • 7

Najpoznatiji narko-bos na svetu, Pablo Eskobar, ubijen je 2. decembra 1993. godine, ali je njegova reputacija brutalnog vođe kartela i dan-danas živi. Iako je vladao kolumbijskim podzemljem dugo godina, on nije bio jedini "igrač". Sigurno ste čuli za Kali kartel.

Narko-kartel ima jezivu poruku za sve koji poznatu seriju skidaju preko torenta (VIDEO)

Ubijen producent popularne serije "Narcos", odmah pošto su snimanje preselili u Meksiko

ESKOBAROV BRAT IMA PORUKU ZA "NARKOSE": Ovo je njegov savet posle misterioznog ubistva tokom snimanja serije (VIDEO)

Šefovi u rivalskom kartelu Kali, koji se nalazio u istoimenom gradu jugozapadno od Medeljina, bili su braća Rodrigez Orehuela, Migel i Gilberto.

Kako se navodi, ova dva kartela su sarađivala tokom 80-ih godina, organizovali su oružane grupe koje su se borile protiv kidnapera i radili su na tome da stabilizuju tržište narkotika, kao i da podele američko tržište - Medeljin kartel je uzeo Majami i južnu Floridu, dok je Kali kartel kontrolisao Njujork i pojedine delove severoistočnog dela SAD.

Ali, oni su i dalje bili rivali. Šefovi kartela Kali su stajali iza pokušaja ubistva Eskobara, kada su zaposlili plaćene ubice koji nisu uspeli da ga ubiju 1989.

Članovi kolumbijskih specijalaca slave nad mrtvim telom Pabla Eskobara 2. decembra 1993. Foto: Wikimedia/Steve Murphy

KO JE KARTEL KALI?

Pored braće Rodrigez, kartel je osnovao i Hoze Santakruz Londono, poznatiji kao Ćepe. Odvojili su se od Eskobara i saradnika kartela Medaljin krajem osamdesetih, kada im se pridružio i Helmer Herera zvani Paćo. Tada su postali četvoročlani "izvršni odbor" koji je vodio kartel.

Sa vezama među plaćenim ubicama, saradnicima u raznim državama, nebrojenim špijunima i doušnicima iz državnog vrha, i svojom ogromnom mrežom obaveštajnih podataka i nadgledanjem u gradu Santjago de Kali, kartel je DEA (američka uprava za suzbijanje narkotika) upoređivala sa sovjetskim KGB-om i zvala ga "najsnažnijim kriminalnim sindikatom u istoriji". Kasnije je bio odomaćen naziv "Kali KGB".

Na vrhuncu vladavine Kali kartela, imali su kontrolu nad 90 odsto svetskog tržišta kokaina, i bili su direktno odgovorni za rast kokainskog tržišta u Evropi, gde su kontrolisali 90 odsto tržišta. Do sredine 90-ih, carstvo katrela Kali vredelo je nekoliko milijardi dolara.

Osnivači, braća Rodrigez i Čapo Santakruz, dolazili su iz, kako su opisivali, višeg društvenog sloja od većine drugih trgovaca drogom. Prepoznavanje ove socijalne pozadine prikazano je i u nadimku grupe - Džentlmeni iz Kalija.

Gore, s leva na desno: Gilberto Rodrigez, Migel Rodrigez, Hoze Santakruz Čapo Dole: Helmer Herera Paćo, Henri Loaiza-Sebalos, Viktor Patinjo-Formeke Foto: Wikipedia/F3rn4nd0

Prvo su se uključili u trgovinu marihuanom. Zbog niske stope dobitka proizvoda i velikih količina potrebnih za transport kako bi pokrili troškove, kartel je odlučio da preusmeri svoj fokus na isplatljiviju drogu - kokain.

Početkom 70-ih, kartel je u Njujork poslao Paća Hereru kako bi osnovao distributivni centar. To je bilo vreme kada DEA nije u potpunosti pratila kokain i posmatrala je kao drogu manje kritičnu od heroina. Smatra se da je opuštev stav DEA prema kokainu omogućio kartelu Kali da napreduje.

Grupa se razvila i organizovala višestruke "ćelije" koje su delovale nezavisno, ali su davali izveštaje menadžeru, koji je taj izveštaj prosleđivao Horheu Albertu Rodrigezu (sinu Gilberta Rodrigeza), a on glavešinama Kalija.

Kako bi oprali novac od prodaje narkotika, kartel je uložio puno sredstva u legitimne poslovne poduhvate, kao i u velike kompanije kako bi prikrili novac. 1996. godine, verovalo se da je kartel ima godišnji prihod od 7 milijardi dolara, i to samo iz SAD.

Foto: Telegraf

Gilberto Rodrigez, poznatiji i kao "igrač šaha", imao je reputaciju o čoveku od biznisa, koji je voleo razne stvari, od podmićivanja do nasilja. Braća Rodrigez i njihovi partneri, koji su kasnije postali "biznismeni", imali su veliki ugled u javnosti.

SARADNJA SA RUSIMA

"St. Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG" ili skraćeno SPAG, firma za nekretnine koja je registrovana u Nemačkoj 1992. godine, bila je osumnjičena od strane nemačke policije da pruža usluge mafijašima iz Sankt Peterburga i kolumbijskim narko-bosovima u transkontinentalnom pranju novca. Suosnivač Rudolf Riter uhapšen je u Lihtenštajnu zbog pranja novca od kokaina kartela Kali.

Bivši telohranitelj ukrajinskog predsednika, Nikolaj Meljičenko, snimao je razgovor između tadašnjeg lidera Leonarda Kučme i njegovog načelnika bezbednosti, Leonida Derkača.

Derkač: Ovde imamo neke zanimljive materijale od Nemaca. Jedan od njih je uhapšen.

Predsednik Kučma (čita glasno): Riter, Rudolf Riter.

Migel Rodrigez u pratnji agenta DEA Foto: Wikipedia/Drug Enforcement Administration

Derkač: Da, u vezi te afere i krijumčarenja droge. Evo dokumenta. Dali su ih. Ovde je i Vova Putin (nadimak današnjeg predsednika Rusije).

Predsednik Kučma: Postoji nešto u vezi sa Putinom?

Derkač: Rusi su već sve kupili. Ovo su sva dokumenta. Mi smo jedini koji ih još uvek imaju.

AGENT DEA KOJI JE RADIO NA SLUČAJEVIMA ESKOBARA I KALI KARTELA

Kao i drugi Eskobarovi rivali, lideri Kali kartela učili su iz uspona i padova Pabla Eskobara.

- Ono što smo primetili kod Kali kartela je da su učili od kartela Medaljin da ne prave iste greške. Na primer, kartel Medaljin sam zvao "divljim, divljim Zapadom", dok je Kali bio više poslovan, organizovan. Bili su sofisticiraniji - rekao je američki agent DEA, Havijer Penja, koji je radio na slučajevima Eskobara i Kalija.

Agenta Penju je u Netfliksovoj seriji "Narkos", koja se u trećoj sezoni bavi upravo Kali kartelom, glumi čileansko-američki glumac Pedro Paskal, koji je glumio i u prve dve sezone kada su pratili Pabla Eskobara.

Više vodećih ljudi kartela uhapšeno je 1995. godine, uključujući braću Rodrigez, Čapa Santakruza. Dok se Paćo Herera sam predao naredne godine.

Damijan Alkazar, koji u seriji "Narkos" glumi glavnog čoveka kartela Kali, Gilberta Rodrigeza Foto: Wikipedia/Coderzombie

Pogledajte trejler treće sezone:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Crven ban...

    4. oktobar 2017 | 21:32

    Razumem reklamu zbog 3 dela i same serije ali u to vreme za Eskobara su bili smešni...

  • Marija

    4. oktobar 2017 | 21:11

    Sve tri sezone su dobre ali prva i druga su najzanimljivije,ova treća nije baš.

  • Dzoni

    4. oktobar 2017 | 20:03

    Ko nije gledao seriju, topla preporuka. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA