≫ 

ZA DOBRO JUTRO: Rode su se izlegle u Gojkovom dvorištu, njihovi roditelji su otrovani, ali one su uspele da odlete čak do Malte (FOTO)

Volonteri su budno pazili na ptice tokom njihovog zadržavanja u ovoj ostrvskoj zemlji, a idućeg jutra one su nastavile svoj put za Afriku

  • 2

Dobro jutro! Dve mlade rode koje su se izlegle u dvorištu Gojka Ćelića u selu Vrbaška na području opštine Gradiška, uočene su na Malti na svom putu ka Africi, saopšteno je iz banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

ZA DOBRO JUTRO: Oslobodio je zarobljenog sokola, a onda nije mogao da prestane da razgovara sa njim (VIDEO)

Mlade rode, koje su ornitolozi banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta markirali prstenovima početkom septembra, uočile su njihove kolege na Malti, koje beleže seobu ptica iz cele Evrope preko Sredozemlja.

Ptice su markirane aluminijumskim i kolor prstenovima Centra za markiranje životinja iz Beograda, a prstenovanje su izvršili biolozi banjalučkog Društva Jovica Sjeničić i Dejan Radošević.

Iz ovog Društva navode da su ih pre nekoliko dana kontaktirale kolege sa Malte, uz fotografije gradiških roda.

Budući da Malta ima velikih problema sa krivolovom, volonteri su budno pazili na ptice tokom njihovog zadržavanja u ovoj ostrvskoj zemlji, a idućeg jutra one su nastavile svoj put za Afriku.

Rode su se izlegle u dvorištu Gojka Ćelića u selu Vrbaška, kod Gradiške, a pretpostavlja se da su se tokom leta odrasle ptice - njihovi roditelji, otrovale tokom deratizacije zbog mišije groznice.

Ptići su uz pomoć radnika "Elektrodistribucije Gradiška" skinuti sa gnezda kako ne bi uginuli, a Gojko i Nataša Ćelić su pozvali banjalučko Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, koji su ptice pregledali, prevezli i zbrinuli kod volontera Dženane Bešić, koja se za njih brinula sve do avgusta.

- Iako su bile ručno hranjene i uz ljude, instikt seobe je proradio i u tom periodu počele su da uvežbavaju let i da se iz dana u dan sve više udaljavaju od mesta gdje su hranjene. Rode su nas napustile u predvečerje 18. septembra i nisu se više vraćale -naveli su iz Društva.

Oni su izrazili nadu da će se ove dve rode tokom sledećeg proleća bezbedno vratiti u okolinu Gradiške i osnovati nova legla.

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    5. oktobar 2017 | 07:12

    Kazu gde roda svije gnezdo da nevalja da se dira!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA