Sve o Emini Erdogan: Oblači se luksuzno i pije čaj od 2.000 dolara. O haremima je rekla šokantne stvari, a zbog sličnih je htela da se ubije (FOTO)

Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu osobu koja igra vrlo važnu ulogu iza scene. Gospođa Erdogan u javnosti nosi hidžab, voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku

  • 6

Tamara Vučić i Emine Erdogan, supruge predsednika Srbije i Turske, otvorile su juče obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa, na Vračaru, i mališanima podelile poklone. Prva dama Turske doputovala je u Srbiju zajedno sa svojim suprugom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je u službenoj poseti našoj zemlji.

KO JE ERDOGANOVA ŽENA: Tvrdi da živi kao prava muslimanka, a troši bogatstvo na skupocenu garderobu (FOTO)

Prve dame Srbije i Turske obišle su obnovljeni Dom na dva sprata, a mališani, štićenici doma izveli su za njih kratak program.

U Domu Dragutin Filipović Jusa smeštena su deca bez roditeljskog staranja i deca kojima je potrebna podrška, uzrasta između tri do 7 i 9 do 15 godina . Turska agencija za saradnju i koordinaciju, TIKA, realizovala je obnovu Doma i obezbedila potrebnu opremu.

Turski predsednik i njegova supruga u braku su već 40 godina, ali se malo toga zna o prvoj dami Turske sem toga da deli iste stavove kao i Erdogan.

KO JE EMINE ERDOGAN?

Emine je rođena u Uskudaru u Istanbulu, mada postoje i informacije da je rođena u religioznom i konzervativnom naselju Fatihoma. U Istanbulu je, inače, veoma bitno iz kog tačno naselja dolazite.

Na aerodromu u Beogradu, predsednika i prvu damu Turske dočekala su deca obučena u srpsku nošnju Foto: Tanjug / Dragan Kijundžić

Njena porodica je arapskog porekla i potiče iz jugoistočne pokrajine Sirt. Ona je najmlađa od petoro dece i pohađala je umetničku školu, ali ju je napustila pre diplomiranja.

Stariji brat Husein zabranio joj je, kada je imala 15 godina, da napušta kuću jer "to nije priličilo devojčicama njenih godina". Prema njenim rečima, ona je to teško podnela da je u jednom momentu čak razmišljala o samoubistvu.

Emina je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnela. Majka je ipak razumela Emine i dozvolila joj da izlazi iz kuće.

Pridružila se 70-ih "Idealistima za žensku asocijaciju", tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Erdoganova majka je insistirala da joj sin oženi devojku potpuno zaklonjenu čadorom, tradicionalnom ženskom odećom iz Irana. Venčali su se 4. februara 1978. godine i imaju četvoro dece Ahmeta, Sumeie, Bilala i Esru.

Turski predsednik i prva dama na Kalemegdanu Foto: Tanjug / Dragan Kijundžić

Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu osobu koja igra vrlo važnu ulogu iza scene. Gospođa Erdogan u javnosti nosi hidžab, voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku. Prati kulturna i umetnička dešavanja u zemlji, i pobornica je zdravog života i jede prirodnu hranu.

DRUŠTVENO ANGAŽOVANJE

Kada je njen muž izabran za predsednika opštine Metropolitan u Istanbulu, Emine je počela da učestvuje u mnogim projektima od velikog društvenog značaja.

Ona je pokrenula redovna društvena okupljanja na kojima se sreću bogati i siromašni, koji bi trebao da pomogne marginalizovanim društvenim grupama. Vodila je Centar za socijalni razvoj u 2005. godini i podržavala je projekte za obrazovanje žena i dece.

Foto: Tanjug / Dragan Kijundžić

Prva dama Turske odigrala je značajnu ulogu u suprotstavljanju dečijim brakovima, ističući da je "prinudno venčanje dece neprihvatljivo pod bilo kojim okolnostima". Sa Ministarstvom za nacionalno obrazovanje je pokrenula kampanju širom zemlje koja bi trebalo da reši pitanje devojčica kojima porodice ne dozvoljavaju da se obrazuju.

Potom je pokrenula kampanju "Majke i ćerke u školi" koja je rešila problem majki koje nisu imale priliku da nauče da čitaju i pišu.

Emine se takođe borila i protiv fizičkog zlostavljanja dece i dečijeg rada, naglašavajući značaj obrazovanja u ranom detinjstvu putem kampanje "7 je prekasno". Bila je deo međunarodne konferencije "Žene u poslovnom svetu" koja je promovisala aktivno učestvovanje žena u biznisu. Ohrabrila je žene širom zemlje da počnu da se bave politikom.

Prva dama je podržala brojne projekte nevladinih organizacija koje rade na rešavanju problema žena, osoba sa invaliditetom i koje se bore da obezbede zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Foto: Tanjug/AP

KONTROVERZE

Emine je poznata i po tome što je hvalila ženski obrazovni sistem koji je postojao u haremima tokom Otomanske imperije, preneo je Dejli Mejl.

Tokom govora na sastanku majki otomanskih vladara, ona je istakla da nasuprot zapadne percepcije, haremi su bili škole i obrazovni centri za žene, gde su one organizovali i dobrotvorni rad. Ova izjava je došla neposredno posle Dana žena, kada je ona u svom govoru izjavila da je žena pre svega majka.

Kritičari nisu propustili da napomenu da oni koji govore o haremu ne šalju svoje ćerke na američke univerzitete, aludirajući na činjenicu da su obe Erdoganove kćerke studirale na Univerzitetu Indijana.

Foto: Tanjug/AP

Iako ona tvrdi da živi veoma skromno i u skladu sa strogim muslimanskim vrednostima, širom sveta je poznata njena strast za dizajniranom odećom i antikvitetima. Jednom je čak zatvorila tržni centar u Briselu kako bi obavila kupovinu, a tokom putovanja u Varšavu istraživala je tamošnje antikvitete.

U pokušaju da Emine Erdogan prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osveštenu prvu damu, neki mediji su pisali o tome kako ona upravlja kuhinjom u predsedničkoj palati navodeći nastojanja da se što više smanji otpad pa se kora limuna i jabuka reciklira u sirće, navodno se koštice koriste za pripremanje umaka...

Ali, najveće zanimanje turske javnosti izazvale su tvrdnje kako se u palati najviše konzumira beli čaj iz turske pokrajine Rize na istočnoj obali Crnog mora. Ali, ne radi se o običnom belom čaju koji se za protivvrednost od nekoliko dolara može kupiti u bolje opremljenim supermarketima širom sveta, nego o belom čaju koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram.

Te su informacije izazvale brojne reakcije na društvenim mrežama gde su ljudi ismavali navodno skromni život u palati porodice Erdogan.

Foto: Tanjug/AP

VELELEPNI DOM

Porodica Erdogan brojnim je kritikama bila izložena i zbog ekstravagancije i velelepne "Bele palate" u Ankari, predsedničkog kompleksa sa najmanje 1150 soba, čija je izgradnja koštala 615 miliona dolara.

Četverostruko je veća od Versaja Luja XIV, francuskog "kralja Sunca". S prvog mesta svrgnula je palatu sultana Bruneja kao najveća svetska rezidencija, a samo račun za struju navodno mesečno premašuje 500.000 dolara.

Ukrašena je u omiljenom stilu turskog predsednika sa mermernim podovima, zlatnim okovom i hektarima crvenih tepiha. Čak 7 miliona funti je potrošeno na tepihe, a dodatnih pet miliona funti na 400 duplih staklenih vrata. Svaka čaša u palati je koštala 250 funti.

Foto: Profimedia/Abaca

DECA

Emine i turski predsednik imaju četvoro dece, dve ćerke i dva sina, Ahmeta, Bilala, Esru i Sumieu. Kako je prošle godine pisao nemački Bild, Erdoganova deca žive u luksuznim vilama i imaju sopstveni biznis koji se uopšte ne odlikuje transparentnošću.

Mlađeg sina turskog predsednika, Bilala Erdogana, više puta su sumnjičili za pranje novca, a zajedno sa sestrom Esrom bio je saučesnik u korupcijskom skandalu 2013. godine, navodi se u izdanju lista.

Osim toga, pre dve godine godine je otkrivena informacija o tome da Bilal pokriva turske biznismene, koji svake godine nelegalno trguju naftom sa teroristima Islamske države u vrednosti od više od 500 miliona dolara.

Erdogan je u međuvremenu proširio ne samo finansijski, već i politički uticaj svog "klana".

Foto: Tanjug/AP

Nakon odlaska premijera Davutoglua, predsednik za njegovo mesto promoviše svog zeta, koji je više puta dokazao potpunu lojalnost Erdoganovoj politici, piše autor članka.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sanja Savic

    11. oktobar 2017 | 14:34

    Od tog čaja,verovatno će da živi bar 500 god., tolike sobe, itd. Kakvo glupo razbacivanje, čemu?

  • Микица

    11. oktobar 2017 | 15:09

    Супруга нашег Председника је најлепша на политичкој сцени

  • Manojlo

    11. oktobar 2017 | 17:10

    Što Turska ima nema zemaljska kugla, mogu se Arapi utrkivati ko će napraviti veći neboder, ali Turkoj nisu ni do kolena. Bonluk kakav se može naći u Turskoj nema na zemaljskoj kugli. Palaču koju su sagradili u Ankari pokazala je nad moć i prestiž i neka su, raduje me da je tako. I pre su gradii, ali sve je ostalo iza prethodni ka, ništa sa sobom u grob nisu poneli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA