U ovoj misterioznoj zgradi se čuvaju najvrednije knjige na svetu, a na njoj nema prozora! (FOTO)

Jedna je od najvećih biblioteka na svetu posvećenih isključivo vrlo retkim primercima knjiga i ranih rukopisa

  • 0

Neobična mermerna zgrada bez prozora, koja se nalazi u sklopu kampusa Univerziteta Jejl, skrivena od pogleda znatiželjnika čuva pravo blago – kolekciju od oko 180 hiljada primeraka izuzetno retkih i vrednih knjiga, među kojima je i Gutenbergova Biblija iz 1455. godine.

U ovom nestvarnom gradu vreme je stalo: Nema automobila ni autobusa, a prepun je ljudi. Postoji samo jedan način da stignete tamo (FOTO)

Foto: Wikipedia/Yale University's Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Jedna je od najvećih biblioteka na svetu posvećenih isključivo vrlo retkim primercima knjiga i ranih rukopisa.

Biblioteka Bajneka svoj neobičan dizajn koji privlači pažnju duguje tome što mora da zaštiti stare knjige i rukopise.

Zbog toga nema ni prozore, ali zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima, prolazi dovoljno svetlosti kako bi tamo moglo da se čita, a da to ne šteti knjigama.

Foto: Wikipedia/Gunnar Klack

A noću zgrada poprima jantarni sjaj zahvaljujući svetlima iz biblioteke koja prodiru napolje kroz blago prozirne mermerne zidove.

Centralno mesto u biblioteci je i stakleni toranj na 6 spratova u kojem se čuvaju najređi primerci knjiga i rukopisa, piše punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Wikipedia/Karl Thomas Moore

S obzirom na to da knjige moraju da se čuvaju u određenim uslovima kako bi se što duže očuvale, ovaj deo nije otvoren za javnost.

Njega okružuje izložbeni prostor u kojem je i primerak Gutenbergove Biblije. Podrumski spratovi uključuju kolekciju od gotovo milion drugih knjiga, a oni su otvoreni za javnost.

Foto: Wikipedia/Ragesoss

Bajneka čuva knjige štampane u Latinskoj Americi pre 1751. godine, u Severnoj Americi pre 1821. godine, novine štampane u SAD-u pre 1851. godine, evropske pamflete štampane pre 1801. godine, kao i slovenske, istočnoevropske i bliskoistočne knjige iz 18. veka, kao i mnoge druge.

Kolekcija se proširila na knjige koje uključuju i one štampane u naše vreme, ograničene primerke i umetničke knjige, ali i na hiljade arhivskog materijala od onog pisanog na papirusu do srednjevekovnih rukopisa.

Biblioteku je dizajnirao arhitekta Gordon Bunšaft, a njena gradnja dovršena je 1963. godine. Ime je dobila po porodici koja je donirala mnogo kolekcija knjiga ovoj biblioteci, ali i finansijski potpomogla njenu izgradnju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA