≫ 

Eskobar je rođen na jučerašnji dan, a danas je njegov najkobniji datum: Napravio je najveću grešku - da li su ga ubili ili se sam ubio? (VIDEO)

Smatra se da je najveća greška koju je Pablo načinio bila ulazak u politiku 1982. godine

  • 12

Iako je već odavno mrtav, narko bos Pablo Eskobar i dan danas privlači veliku pažnju. O ovom velikom narko bosu se i dalje piše u medijama, a njegov uzbudljiv život ne prestaje da fascinira javnost ni skoro 25 godina posle njegove smrti. Na vrhuncu moći 1989.  godine nalazio se na sedmom mestu Forbsove liste najbogatijih na svetu sa procenjenom imovinom od 25 milijardi dolara. Da je živ juče bi proslavio rođendan, međutim, ubijen je 2. decembra 1993. godine.

KGB Kali, narko-kartel koji je nasledio Eskobara: Zvali su ih "džentlmeni", a bili su najbrutalniji i snabdevali su drogom 90% sveta (FOTO) (VIDEO)

Eskobar je rođen u malom selu u Kolumbiji kao treće od sedmoro dece Abela Eskobara, farmera, i Hemilde Gaviria učiteljice u osnovnoj školi. Kada je imao sedam godina, gerila je upala u selo i zapalila im kuću. Nakon toga on i njegov brat odlaze u grad Medeljin da žive kod bake.

POČETAK KRIMINALNE KARIJERE

Kao tinejdžer, Pablo počinje da se na ulici bavi kriminalom. Studirao je političke nauke ali je zbog lošeg finansijskog stanja morao da napusti školovanje. Istakao je da će jednog dana biti predsednik Kolumbije.

Kada im je propao posao, Pablo, njegov rođak Gustavo i još jedan njihov prijatelj iz detinjstva ušli su u posao sa kokainom 1976. godine. U početku prenose pastu kokaina iz Perua, a onda otvaraju svoje laboratorije, gde prave gotov proizvod. Često je pričao da će do 22. godine postati milioner.

Kada je počeo svoj posao sa kokainom, u početku su prevozili drogu u Majami u starim avionskim gumama. Čak je i sam Pablo nekoliko puta lično prevozio robu, a jednom prilikom su ga uhapsili na granici. Pablo je uspeo da podmiti sudije i ubrzo se našao na slobodi.

Tada je odlučio da nikad više ne prevozi drogu lično, već je angažovao pilote koji su na ovaj način mogli da zarade milione dolara. Tržište se najbrže i najviše razvijalo u SAD-u, tako da su im trebale nove metode švercovanja.

Foto: Profimedia/Caters News

ULAZAK U POLITIKU

Smatra se da je najveća greška koju je Pablo načinio bila ulazak u politiku 1982. godine. Narod ga je smatrao svojim Robinom Hudom, i Pablo je izabran za kongresmena. Međutim, politički protivnici su ga optuživali da je narko-diler i kriminalac.

Ubrzo nakon toga 1984. Pablo je naredio ubistvo političkog protivnika Lara Bonjile. Odmah nakon ubistva policija je dobila naređenje da ga uhapsi. Pablo je pobegao i evakuisao iz Kolumbije celu svoju porodicu helikopterima.

Neko vreme su proveli u Panami pod zaštitom panamskog diktatora Manuela Norijege, ali kada su saznali da će ih i tu uhapsiti, otišli su u Nikaragvu i tu proveli par meseci. Odlučili su da je najbolje da se vrate u Kolumbiju i da se nagode sa policijom.

Ubrzo nakon proglašenja zakona o ekstradiciji karteli su počeli svoju surovu odmazdu. U novembru 1985. Pablo je dao novac gerilskom pokretu, i taj isti pokret je krajem meseca napao vrhovni sud u Bogoti, zgrada je zapaljena, ubijeno je četvoro sudija, mnoštvo policajaca ali i članova gerile.

Printskrin: Youtube/Moises Villadiego

POŽRTVOVAN OTAC

Sve što je oteo od svojih prijatelja, Eskobar je dao svojoj porodici: ženu i decu zasipao je bezuslovnom ljubavlju i luksuzom kojim se razmetao. Njegov sin Sebastijan Marokin (39) objavio je u SAD knjigu o svom ocu, odnosno sopstvenoj istrazi o njegovom životu.

Sebastijan kaže da ona nije ni osuda, niti apsolutno istinita, već da predstavlja iskreno putovanje kroz bolju spoznaju o tome ko je bio njegov otac.

Huan Pablo Eskobar (39), najstariji sin ozloglašenog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara, rekao je da je njegovo detinjstvo bilo za njega - kao Diznilend.

- Moj život je bio kao u Diznilendu. Žirafe, slonovi, zebre, motorcikli, mnogo stvari sam imao i mnogo novca sam mogao da potrošim. Bio sam spreman da dam moj život za oca. Nema šanse da sam mogao da zamrzim svog oca jer nisam znao šta je radio - rekao je Huan, koji je 1993. godine morao da beži iz Kolumbije i menja ime.

Foto: Profimedia/AFP

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sexo

    2. decembar 2017 | 09:03

    Kakav je bio to mi neznamo, samo ova osmorica sto su se slikali sa tijelom i onakav kez na licu malo je bas odvratno.

  • 🍟

    1. decembar 2017 | 22:34

    Iako je već odavno mrtav, narko bos Pablo Eskobar i dan danas privlači veliku pažnju.....samo u Srbiji izgleda i nigdje drugo....

  • TT

    2. decembar 2017 | 09:28

    Bio je Americki potrcko kao svi kao i mi Srbi. Nego nije radio sto su naredili Jevreji i Ameri i zato su ga ubili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA