≫ 

Srbija bi mogla da se trese od HLADNOĆE zbog neverovatne stvari, udaljene 11.000 kilometara

Eksperti su nedavnu aktivnost planine Agung uporedili sa ranijom katastrofom iz 1963. godine, kada je vulkan na ovom rajskom ostrvu izbacio oko milijardu tona ostataka

  • 6

Erupcija vulkana Agung na Baliju mogla bi da izazove globalni pad temperatura u narednih pet godina, tvrde vulkanolozi, a to zahlađenje bi se osetilo i u Srbiji.

Drama na Baliju se nastavlja: Zatvoren aerodrom, vulkan Agung izbacuje ogromnu količinu pepela!

Eksperti su nedavnu aktivnost planine Agung uporedili sa ranijom katastrofom iz 1963. godine, kada je vulkan na ovom rajskom ostrvu izbacio oko milijardu tona ostataka, što bi moglo da uzrokuje godišnji pad temperature oko 0,3 stepeni Celzijusa, koji bi obuhvatio veći deo sveta, uključujući i Evropu.

Firdia Lisnawati

Stručnjak za vulkane Džejni Kripner upozorila je da bi erupcija planine Agung mogla da bude kao kada "promućkate flašicu koka-kole, a onda skinete čep".

- Ovo je ozbiljna erupcija, u to nema sumnje. Lava izlazi iz vulkana, i postoji dovoljno elemenata da napravi veliki problem koji može imati fatalne posledice. Svet bi mogao da zahladni - rekla je ona za "news.au".

S druge strane, Kris Kolos, stručnjak za klimu iz NASA, ne slaže se da bi erupcija vulkana mogla da ima značajan uticaj na klimu.

Firdia Lisnawati

- Velika erupcija mogla bi da izazove hlađenje u periodu od jedne ili dve godine, ali trend zagrevanja napreduje kao i obično - tvrdi on.

Kolos odbacuje tvrdnje da bi sama erupcija vulkana mogla "da obrne proces globalnog zagrevanja", ali naglašava da još uvek postoji opasnost od "mnogo ozbiljnije eksplozije", prenosi "Dejli mejl".

Firdia Lisnawati

Vulkanska aktivnost na Baliju već je odložila više od 1.000 letova, zbog čega je oko 150.000 turista ostalo zarobljeno na tom ostrvu. Nakon tri dana, aerodrom je ponovo otvoren, a kompanija "Džetstar ervejz" iz Australije najavila je za danas letove evakuacije za turiste koji su još uvek na ostrvu.

Prethodno je indonežanska vlada izdala upozorenje da bi vulkan mogao da "eksplodira svakog časa"

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • brana

    2. decembar 2017 | 10:29

    Pa gde je problem?Ljudi rade na globalnom zagrevanju a priroda na hladjenju tako da dobijamo idealno mlako vreme.

  • VAN

    2. decembar 2017 | 10:49

    Da li zagađenje vazduha utiče na globalno zagrevanje ili hlađenje, i kakva je razlika između izduvnih gasova i sagorevanja fosilnog goriva i zagađenje koje stvaraju vulkani. Neka mi tu razliku neko bistar i pametan objasni.

  • Ocajno pero

    2. decembar 2017 | 10:39

    Samo jos jedan dokaz da je planeta zemlja "zivo bice" koje sama regulise sve ljudske gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA