Duga oborila sve rekorde: Nije "sišla" s neba 9 sati, pa se upisala u Ginisovu knjigu rekorda

Na istom mestu, prošle nedelje "uhvaćena" je duga koja je trajala šest sati

  • 6

Studenti i profesori Univerziteta za kinesku kulturu u Tajpeju u Tajvanu imali su priliku da vide dugu koja je trajala rekordnih devet sati.

Konačno pronađen kraj duge: Evo kako izgleda (FOTO)

- Bilo je neverovatno, kao dar s neba, tako redak prizor - rekao je Čou Kun-hsuan, profesor Odeljenja za atmosferske nauke na tom Univerzitetu.

Čou i njegov kolega Liu Čing-huang su dokumentovali rekordnu dugu uz pomoć studenata i zajednice kampusa. Posmatranja, fotografije i videosnimci su pokazali da je duga trajala od 6:57 do 15:55 sati, osam sati i 58 minuta.

Ovi podaci govore da je oboren rekord za najdugotrajniju dugu, koji je zabeležen u Jorkširu u Engleskoj 14. marta 1994. godine.

Foto: Profimedia/Solent News/Mark Metternich

Ta duga je trajala šest sati, od 9:00 do 15:00, navodi se Gunisovoj knjizi rekorda. Duge obično traju manje od sat vremena.

Profesori i studenti su bili spremni za praćenje duge jer su u prošlog ponedeljka snimali dugu koja je trajala oko šest sati.

Uslovi koji omogućavaju dugotrajne duge su sezonski severoistočni monsuni koji zarobljeni u vlagi u vazduhu formiraju oblake, sunčeva svetlost i relativno spor vetar brzine 2 do 2,5 metra u sekundi, navode agencije.

Takvi uslovi su uobičajeni za zimski period u planinama Jangmingshan, gdje se nalazi kampus.

Daljinac

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VAN

    5. decembar 2017 | 06:31

    DUGA je znamenje kojom se Bog oglasio čoveku, kog prestavlja Noje, da više nikad neće biti takvog potopa. Stoga je DUGA simbol čovekovog blagostanja.

  • Uroš d'dorf

    5. decembar 2017 | 07:15

    @van.potop se desio zbog kataklizmi i zemljotresa na jednom delu ondasnje zemlje....sve ostalo stvar filosofie!!!PREDIVNA DUGA prelamanje svetlosti,sasvim prirodno!!

  • Snooker

    4. decembar 2017 | 23:20

    Jel joj uplacuju lovu na ziro racun?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA