Spremite maramice, ovako izgleda spora i bolna smrt: Snimak polarnog medveda koji je na samrti rasplakao sve (VIDEO)

Otkako je snimak postavljen na društvene mreže, mnogi su biologa pitali zašto nije pomogao jadnoj životinji

  • 10

Kanadski biolog i fotograf Paul Niklen šokirao je javnost kada je pre nekoliko dana na Instagramu objavio fotografiju izgladnelog polarnog medveda na rubu smrti na kanadskom Bafinovom ostrvu.

Putin poslao tim na Arktik, zatekli su uznemirujući prizor: Tragična istina iza leševa polarnih medveda pronađenih na ruskom ostrvu (FOTO)

Niklen je sa snimateljskom ekipom "Sea Legacy" stigao na ostrvo gde su naišli na prizor koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Snimak prikazuje potpuno izgladnelog medveda na samrti. Belo krzno prekriva njegovo izmučeno telo, a zadnja noga mu se jedva vuče od slabosti dok pokušava da hoda. U potrazi za hranom nesrećna životinja pokušava zaroniti njušku u kantu koju su ostavili lokalni ribari te izmučen pada na zemlju kada u njoj ne uspe ništa da pronađe.

Kako je rekao u komentaru na objavu snimka, Niklen je kao biolog video više od 3.000 medveda u divljini, ali ovakvom prizoru nikada nije svedočio.

- Stajali smo tamo i plakali, gušili smo se u suzama dok smo snimali - rekao je za "National Geographic".

 
A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on

- Ovako izgleda spora, bolna smrt - napisao je u opisu videa. Cilj objave videa bio je, kako kaže, upozoriti na strašne posledice klimatskih promena na život na Zemlji.

Snimak je na Fejsbuku pregledalo na desetine hiljada ljudi, a na Instagramu je fotografija izmučenog medveda pregledana više od miliona puta.

Otkako je snimak postavljen na društvene mreže, mnogi su biologa pitali zašto nije pomogao jadnoj životinji.

- Prošlo mi je to kroz glavu. Ali ne idem noseći sa sobom pištolj sa sedativom ili 180 kilograma mesa od foke - kazao je. Naime, hranjenje divljih medveda u Kanadi je strogo zabranjeno zakonom pa to ne bi ni smeo učiniti.

- Sporu i mučnu smrt snimio sam jer nisam hteo da ugine uzalud. Kada naučnici kažu da će medvedi biti istrijebljeni, želim da ljudi shvate kako to izgleda. Medvedi će umirati od gladi. Ovako izgleda izgladneli medvjed - kaže.

Kao životinje koje žive samo na Arktiku, polarni medvedi prvi osećaju efekte rasta temperatura.

Medvedi nalaze hranu na santama leda i ispod njih. Otapanjem santa leda, medvedi ostaju bez prostora za pronalaženje hrane. Još 2002. godine stiglo je upozorenje da će polarni medvjedi izumreti zbog klimatskih promena. Iz godine u godinu situacija postaje sve gora.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA