• 18

Ispod zemlje je supervulkan koji može da uništi Ameriku i izazove kataklizmu u svetu do 2030. godine (FOTO)

Supervulkani su vulkani čije su erupcije proizvele lavu koja je prekrila više od 1.000 kvadratnih kilometara površine

  • 18

Ispod američkog nacionalnog parka Jeloustoun krije se supervulkan koji bi u slučaju da eksplodira mogao da uništi čitav kontitent, a da u ostatku sveta istovremeno izazove kataklizmu.

Budi se Jeloustoun! Oživeo supervulkan koji bi mogao da zbriše ceo kontinet!

Šta je supervulkan?

Supervulkani su vulkani čije su erupcije proizvele lavu koja je prekrila više od 1.000 kvadratnih kilometara površine. U SAD-u ih ima tri, a ima ih i u Indoneziji, Novom Zelandu, Japanu, pa čak i u Italiji.

Jeloustoun je do sada eksplodirao tri puta u svojoj 1,2 miliona godina staroj istoriji, ali čovek nije doživeo nijednu. Poslednja erupcija dogodila se pre 630.000 godina. Šta onda neke naučnike navodi na tvrdnju da se sledeća erupcija neće dogoditi za nekoliko hiljada godina kako se do sada verovalo, već za nekoliko desetina godina?

Printskrin: Youtube/Geektianxie

Geološke analize sada pokazuju da magma može da napuni komore u vulkanu mnogo brže (pre se smatralo da za punjenje komora i erupciju treba barem hiljadu godina) i da, ako do procesa dođe, Jeloustoun može da eksplodira do 2030.

Razmere kataklizme

Međutim, čak i da predvidimo tačan datum iduće erupcije, sa sadašnjim znanjima i tehnologijom ne bismo mogli baš mnogo da učinimo za spas naše planete. Kad bi se ljudi evakuisali sa svih ugroženih područja, gotovo cele Amerike, erupcija bi napravila zaista veliku štetu. Supervulkan poput Jeloustouna ima snagu da u vazduh „ispljune“ 1.000 kubnih kilometara pepela i kamenja.

Foto: Profimedia/Solent News

Osim što bi prekrio tlo američkog kontinenta, stvorio bi oko zemlje omotač i zaklonio sunce. To bi dovelo do vulkanske zime i bitno bi se spustila temperaturu. Otrovne pare koje bi se širile sadržavale bi sumpor-dioksid, što bi izazvalo pojavu kiselih kiša. I sve to moglo bi da traje godinama.

Opasnost je bliža od Amerike

Ako mislite da je Jeloustoun ipak dovoljno daleko da mi u Srbiji ne moramo da se brinemo zbog njegove moguće erupcije, razlog za zabrinutost daje nam još jedan supervulkan, ovog puta u našem relativnom komšiluku.

Reč je o supervulkanu Flegrejska polja u napuljskom zalivu, koji Napulju (a zapravo i celoj Evropi ) preti sa zapadne strane (dok Vezuv preti s istočne). Njegova erupcija bi za čovečanstvo mogla da ima podjednako kobne posledice kao i erupcija Jeloustouna.

Za sada se možemo nadati da su sitni znakovi upozorenja koje nam odašilju Jeloustoun i ostali supervulkani ipak samo „lažna uzbuna“ i da će se stvarnom opasnošću baviti tek naši potomci, u sledećem milenijumu. Međutim, nikad se ne zna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima