Misterija reke koja ubija sve što joj se nađe na putu, a narod je ipak smatra svetom i lekovitom (VIDEO)

Temperatura vode ipak varira od 48 do 93 Celzijusovih stepeni, a mulj uz njenu obalu toliko je vruć da po njemu ne možete da hodate bosih nogu

  • 0

U središnjem delu Amazonske prašume u Peruu nalazi se uzavrela reka ili Šanaj tempiška, čija voda dostiže neverovatnu temperaturu od 93 stepeni Celzijusovih. U ovoj reci možete da skuvate jaje, a ako gurnete u nju ruku, za svega nekoliko sekundi dobićete ozbiljne opekotine.

Pogledajte fotke i zamislite da ste na reci Rio Negro! Egzotične žene, džinovske kornjače i delfini ovo putovanje čine čarobnim

Okružena je obojenim kamenjem i bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara, a lokalno stanovništvo veruje kako je reč o svetoj reci sa lekovitim moćima. Štaviše, o uzavreloj reci u Južnoj Americi pričaju se brojne legende.

Moderna nauka “otkrila” je ovu reku tokom ekpedicije koja je sprovedena 2011. godine na čelu sa Andresom Ruzom.

Ovaj stručnjak za termalne izvore krenuo je automobilom kroz prašumu iz grada Pukalpe vozeći se oko dva sata. Nakon toga je veslao u kanuu 45 minuta, pa se još sat vremena probijao kroz šumu da bi došao do Šanej tempiške.

Reku čuva šaman iz skrivenog spritualnog centra Majantujaku koji je Ruzou dao dopuštenje da ispita vodu, pa ga proveo uz njen tok dug oko šest kilometara, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Reka na delovima dostiže dubinu od oko pet metara. Temperatura vode ipak varira od 48 do 93 Celzijusovih stepeni, a mulj uz njenu obalu toliko je vruć da po njemu ne možete hodati bosih nogu.

Visoke temperature uništavaju sve što se nađe na njenom putu, pa ne čudi da je puna tela malenih životinja kao što su žabe.

Uzavrele reke nisu neobična pojava u svetu, ali obično se nalaze u blizini vulkana. Shanej tempiška je posebna reka jer je najbliži vulkan udaljen čak 640 kilometara od nje.

Iako se poreklo njenog nastanka još istražuje, naučnici pretpostavljaju da voda prodire u zemlju, tamo se zagreva, pa ponovo izvire kroz pukotine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA