U Srbiji se na Bogojavljanje pliva za časni krst, a u Portugalu decu teraju da rade groznu stvar koja im šteti zdravlje (FOTO)

Lokalno stanovništvo u Portugalu tvrdi da se običaj praktikuje vekovima, ali niko ne ume da objasni šta tačno simbolizuje

  • 0

Jedan deo ceremonije obeležavanja Bogojavljanja u portugalskom selu Vale de Salgeiro, svake godine izaziva negodovanje među strancima, jer tokom te ceremonije roditelji podstiču svoju decu, među kojima ima i one od pet godina, da puše cigarete.

Deca u Srbiji se truju nargilama: Ne dajte im da idu u takve barove, jedno pušenje opasnije od 100 cigareta!

Foto: AP/Tanjug

Lokalno stanovništvo tvrdi da se taj običaj praktikuje vekovima kao deo proslave Bogojavljanja i zimskog solisticija, ali niko ne ume da objasni šta tačno simbolizuje i zašto roditelji kupuju cigarete deci i podstiču ih da puše, prenosi AP.

Dvodnevna ceremonija, koja se završava nedeljnom misom uključuje i igranje oko logorske vatre, muziku koja se izvodi uz pomoć papira i izbor "kralja" koji služi vino i grickalice.

Foto: AP/Tanjug

"TROVANJE" ŽIVOTA

Žoze Ribeirinja, pisac koji je dosta pisao o ceremonijama u tom selu, kaže da su nepoznati koreni te tradicije, ali da možda imaju veze sa ponovnim buđenjem prirode i ljudskog života.

Prema njegovim rečima, to selo se pridržava mnogih tradicija zaostalih od paganskih vremena i dodao da je tome doprinelo i to što je selo udaljeno 450 kilometara od prestonice Lisabona, što je doprinelo očuvanju tradicije.

Foto: AP/Tanjug

U Portugalu, inače, zabranjeno je prodavati cigarete osobama ispod 18 godina, međutim ništa ne sprečava roditelje da to čine, a portugalske vlasti ne čine ništa da spreče tu praksu. Kao i u mnogim evropskim zemljama, i u toj zemlji se preduzimaju mere za smanjenje pušenja, uključujući delimičnu zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA