Dok se mole, ovi Hrvati govore jezik koji zapravo ne znaju: Kažu da tada kroz njih govori Duh Sveti (VIDEO)

Pojava koja u jednima budi zgražanje, a u drugima znatiželju dokazuje kako religija i nauka ipak mogu ići ruku pod ruku

  • 13

Kada se prepuste molitvi, potpuno spontano progovore jezicima koje ne poznaju i koje nikada nisu učili. Smatraju kako kroz njih u tim trenucima progovara Duh Sveti. Ekipa emisije "Provjereno" je istražilo glosolaliju - fenomen molitve na drugim jezicima i enigmu koja pobuđuje interes ne samo vernika nego i naučnika.

Počeli su "pogani dani", trajaće do Bogojavljenja: Mogu im se suprotstaviti samo ritualni ratnici dobra protiv zla, čija su lica crnja od đavolovih (FOTO) (VIDEO)

Dr Endru Njuberg, američki neuronaučnik pri Univerzitetskoj bolnici T. Džeferson, sproveo je naučno istraživanje posvećeno upravo molitvi na drugim jezicima i dokazao kako za taj jezik, kojim vernici progovaraju, nije odgovoran mozak.

- Rezultati su bili zapanjujući. Jedna od glavnih stvari je povećanje aktivnosti u prednjem delu mozga, iza čela. Taj deo mozga se koristi kad smo koncentrisani, kad radimo. Kad govorimo, povećavamo aktivnost u tom prednjem delu - rekao je dr Njuberg.

- Kad su ljudi tokom molitve govorili, aktivnosti toga dela mozga su se smanjile. Mi mislimo da je to deo iskustva, odnosno da to vernici koji se mole ne rade svesno, nego da oni osećaju kao da se nešto događa u njima - objasnio je.

- Počeli smo sa studijom i preporučen mi je jedan isusovac. On je vrstan teolog koji je godinama predavao na Univerzitetu i koji je, u crkvi u Ljubljani, čuo kako neke žene mole na glas. Kada se približio shvatio je da one mole na savršenom hebrejskom - rekao je dr Petar Kuzmič, rektor ETF-a u Osijeku i profesor na postdiplomskom studiju u Bostonu.

Profesor Kuzmič istraživanje je proveo na ženi koja je, kada joj je puštena hrišćanska muzika, počela da se moli na različitim jezicima. U tom je trenutku uspeo spojiti nespojivo, nauku i veru. Pretraga je pokazala kako tada deo mozga koji je zadužen za govor nije bio aktivan.

Printskrin: Dnevnik.hr / Provjereno

- Molitva u drugim jezicima ili glasolalija bila je najnormalnija pojava u prvom stoleću hrišćanstva. Zatim je kroz celi srednji vek, pa možemo reći čak i do početka 20. veka, takva molitva bila stavljena pod tepih. Nekim uticajnim figurama u ranijoj crkvenoj istoriji taj se tip molitve nije uklapao u njihovu ideju o prihvatljivom imidžu crkve jer im je on bio iracionalan - rekao je mr. sc. Tomislav Vidaković, teolog i istoričar.

Vernici za to koriste drugačiji izraz: Oni smatraju kako kroz njih progovara Duh Sveti. Neki će se tome možda narugati, dok će drugi poželeti to lično iskusiti. Pojava koja u jednima budi zgražanje, a u drugima znatiželju dokazuje kako religija i nauka ipak mogu ići ruku pod ruku.

Ceo snimak možete da pogledate OVDE.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr, Provjereno)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boban

    12. januar 2018 | 21:51

    Ništa čudno. I muslimani izgovaraju arapske reči tokom molitve a nemaju pojma šta znače. Zato se i zove vera, a ne znanje.

  • Perke

    13. januar 2018 | 10:04

    Molitva mora biti smislena, a ne besmisleno laprdanje...ove papinske sektase su obuzeli demoni...

  • Cika Velja

    12. januar 2018 | 21:32

    Ta su vremena prosla,svakom ko je citao bibliju malo ozbiljnije je to poznato,a da iz ovih neko govori,to je vrlo moguce,ali ko??? "Ako nije od Boga,dolazi od zloga"...pa eto i odgovora!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA