Papu Franju gađali iz mase: U jednom momentu ka njemu je poletela ova stvar i pogodila ga u glavu (FOTO) (VIDEO)

to papu nije omelo i nastavio je da se smeje i pozdravlja ljude.

  • 4

Papa Franja je tokom posete Čileu pogođen sa nečim što izgleda kao komad odeće ili peškir dok je pozdrvaljo okupljenu masu na ulicama.

Papa Franja proslavio 81. rođendan, imao je nestvarnu tortu: Poslao je svim vernicima najvažniju poruku (FOTO) (VIDEO)

Naime, dok se papa vozio u svom "papamobilu" na putu ka misi koja se održalaa na otvorenom u prestonici Santjagu, na njega je bačena pomenuti predmet.

Poglavar Rimokatoličke crkve mahao je vernicima kada je došlo do incidenta. Međutim, to papu nije omelo i nastavio je da se smeje i pozdravlja ljude.

Papa Franja u ponedeljak šesti put od kada je na čelu Rimokatoličke crkve otputovao u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće ići u rodnu Argentinu.

Navodi se da je papa do sada obišao dobar deo Latinske Amerike, pošto je posetio Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador i Kolumbiju, a na najnovijoj turneji posetiće u Čile i Peru.

Na svim putovanjima papa poziva na pomirenje, mir i dijalog, a analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj otadžbini, gde se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmerene ka krajnje liberalnom argentinskom predsedniku Maurisiju Makriju.

Foto: Tanjug / AP

PRVA MISA

Papa Franja je u ponedeljak na prvoj javnoj misi u prestonici Čilea, molio za oprost zbog "nepopravljive štete" pričinjene deci koju su u toj zemlji zlostavljali katolički sveštenici.

Pre javne mise, papa se sastao sa predsednicom Čilea Mišel Bašeleom, nakon čega se obratio poslanicima, sudijama i drugim zvaničnicima u palati La Moneđa, gde je rekao da ga je sramota što su čileanski sveštenici u prošlosti zlostavljali decu, prenosi AP.

Foto: Tanjug / AP

- Ispravno je tražiti oprost i učiniti šta je moguće da se podrže žrtve - rekao je papa.

Kako navodi agencija, papa Franja nije pomenuo Fernanda Karadimu, čileanskog sveštenika pedofila kojem je Vatikan izrekao doživotnu kaznu "pokajanja i molitve" zbog zlostavljanja dece.

Papu ima lošu reputaciju u Čileu. Uoči njegovog dolaska u toku noći spaljene su tri katoličke crkve, a povređenih nije bilo.

Foto: Tanjug / AP

- Ljudi napuštaju crkvu, jer tamo ne pronalaze zaštitni prostor - rekao je portparol grupe crkvenih članova, Huan Karlos Klaret.

Papa je poručio je danas domorodačkom narodu Mapuče u ČiIeu da svoje ciljeve ne može da postigne nasiljem. Papa Franja je to izjavio na misi u gradu Temuko u Čileu, gde živi oko milion pripadnika naroda Mapuče.

Mapuče zahtevaju da im se vrati drevna postojbina, a žele i priznanje sopstvenog jezika i kulture. Određeni deo ovog naroda koristio je nasilje kako bi pokušao da sprovede svoje zahteve.

Foto: Tanjug / AP

Poglavar Rimokatoličke crkve smatra da se rekonstrukcija kulture naroda Mapuče ne može zasnivati na nasilju, prenosi AP.

- Ne možete da se ističete uništavanjem drugih, jer to vodi do još više nasilja i uništenja - poručio je papa.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milojko

    17. januar 2018 | 17:17

    Sto gadjali papu, jedini papa od svih papa koji nesto vredi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA