Ratkovo sklonište skriveno ispod stene: Oni čuvaju duh i obnovili su brvnaru koja sada postaje utočište mnogima (FOTO) (VIDEO)

Ratkovo sklonište je već 65 godina simbol velebitaškog duha, inata i prkosa koji im je svojstven od samog osnivanja društva

  • 1

Ratkovo sklonište koje se nalazi se nalazi u srcu Velike Kapele na Samarskim stenama (1.184 m) jedno je od najzanimljivijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. Ta se brvnara nalazi ispod stene Šerpas koja služi kao kameni krov.

Drvo GOLI ČOVEK 3 puta dnevno menja boju: Kora na dodir deluje kao koža, a pored je SMRDLJIVA VODA koja leči celo selo (VIDEO)

Najbliži auto-put kojom se može doći je Begova staza od Tuka i Mrkoplja prema Jasenku. Brigu o Ratkovom skloništu vodi PDS Velebit iz Zagreba. Ime je dobilo prema alpinisti Ratku Čapeku koji je poginuo na Alpima.

Ratkovo sklonište izgradili su članovi PD-a Velebit 1952. godine. Nakon što je izgorilo 1982. godine, obnovljeno je i opet služi prvobitnoj svrsi.

Foto: Facebook/PDS Velebit/Valerija Hatzivelkos

- Bilo je to davno, 1952. godine, kada su u vremenu od 10. do 20. oktobra Velebitašice i Velebitaši i stvorili ovo sklonište. Bio je sa njima Vlado Matz i kada je ugledao stene i u njima šupljinu, a sve nasuprot mnoštvu tada nepoznatih stenovitih vrhova i gromada koje danas zovemo Amfiteatrom, oduševljen je uzviknuo “Ratko bi ovde bio presrećan” zabeležio je Ismet Baljić – Puba, nekadašnji član PD-a Velebit koji se preko 40 godina brinuo o skloništu i koordinirao radne akcije.

Ratkovo sklonište je već 65 godina simbol velebitaškog duha, inata i prkosa koji im je svojstven od samog osnivanja društva, piše punkufer.dnevnik.hr.

- Ove godine smo uspeli da obnovimo krov i da sazidamo novi dimnjak, uz mnogo peripetija sa dobavljačima. Kako do skloništa ima oko 25 minuta hoda, sav teret i građu smo preneli na leđima u četiri radne akcije. Pod takvim teretom taj put se produžuje na oko sat i po, a prolazili smo ga nekoliko puta dnevno i u toku noći. Tako se radi od prvog dana nastanka skloništa i to je nešto čime se ponosimo. Prošle godine smo napravili terasu koja teži oko 500 kg. Godinu pre smo napravili cisternu za vodu koja uključuje i filter za pročišćavanje.

Foto: Facebook/PDS Velebit/Valerija Hatzivelkos

U planu je izrada ograde i izlaza na terasu, kao i obnova zimske sobe koja se nalazi sa zadnje strane. Svakim odlaskom tamo otvara se neka nova ideja za iduće radove - kaže Bruno Čipić, alpinista i član nadzornog odbora društva PDS Velebit, dodajući kako ga rastužuje što se posetioci ne brinu za čistoću skloništa.

- Nebrojeno puta smo zatekli smeće i prljavštinu. Uprkos pismenim molbama i kućnom redu koji je okačen na skloništu, posetioci i dalje uništavaju inventar, kradu alat i ostavljaju smeće za sobom. Kao što je Puba lepo napisao u članku: "Jer poseta 800 ljudi za godinu dana – nije “sklanjanje” već izletništvo i turizam, koji se za sada odvija besplatno – odnosno na tuđi račun."

Foto: Facebook/PDS Velebit/Valerija Hatzivelkos

Svim novim članovima društva nastojimo da ukažemo na tzv."velebitaški duh", odnosno obavezu da daju svoj doprinos u izgradnji i održavanju Ratkovog skloništa. To je jedini objekat koji PDS Velebit ima, nastao pre proglašavanja strogog rezervata Bele i Samarske stene i smatramo da je naša obaveza da se o njemu brinemo kao o svom domu. Taj Velebitaški duh je nešto što ćemo svakako istaći na nadolazećoj planinarskoj školi, koja će takođe jedan vikend posetiti Ratkovo sklonište - najavljuje alpinista.

Više fotografija pogledajte OVDE.

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gasa

    18. januar 2018 | 15:20

    Ne bavim se planlnarenjem, ali objekat fenomenalno osmisljen, ssmo ga treba odrzavati ,svaka cast oi sretno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA