≫ 

TIK-TAK, TIK-TAK: U najvećoj smo opasnosti ikada, katastrofa je sve bliže, uključen je sat koji meri minute do "sudnjeg dana"! (VIDEO)

Svetski naučnici izražavaju svoje mišljenje o tome koliko je svet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, klimatskih promena, sajber napada i bioterorizma, ali ujedno ima i važnu poruku celom svetu budući da svoja predvidanja iznose vrsni stručnjaci

  • 11

Sat koji meri koliko je ljudska populacija blizu "sudnjeg dana", uključen je danas, a kazaljke su pomerene na samo dva minuta do 12, čime je simbolično pokazano da je naša planeta u najvećoj opasnosti do sada.

Samo 2 i po minuta nas dele od sudnjeg časa: Na svetu postoji 14.995 nuklearki, koja zemlja ih ima najviše? (INFOGRAFIKA)

U odnosu na prošlogodišnja dva i po minuta do 12, kazaljke su pomerene još bliže, na dva minuta, s obzirom na to da nijedna pretnja čovečanstvu koja je pomenuta prošle godine nije nestala, a da su se nove pojavile. Taj sat je zapravo način da se svetu ukaže na ozbiljnost pretnji od uništenja celokupne civilizacije na Zemlji. 

Sat je uključen u Vašingtonu, a ceremoniji su prisustvovali mnogi naučnici koji su govorili o "sudnjem danu", koji simbolizuje mogućnost nuklearnog uništenja sveta, navodi "Independent".

U okviru ovog događaja, prenose britanski mediji, svetski naučnici izražavaju svoje mišljenje o tome koliko je svet danas u opasnosti od izbijanja nuklearne katastrofe, klimatskih promena, sajber napada i bioterorizma, ali ujedno ima i važnu poruku celom svetu budući da svoja predviđanja iznose vrsni stručnjaci.

Od kako je sat prvi put uključen 1947. godine, on je upozoravao svet o tome koliko se, hipotetički, svake godine približava katastrofi.

Sat, kako objašnjava britanski "Ekspres", radi tako što se kazaljke pomeraju ka broju 12 (ponoći) i što su bliže tom broju, to je Zemlja bliža katastrofi, a ukoliko se opasnost od sudnjeg dana smanji, kazaljke se udaljavaju od ponoći.

Taj sat je zapravo način da se svetu ukaže na ozbiljnost pretnji od uništenja celokupne civilizacije na Zemlji.

Do sada su, kako se navodi, te kazaljke bile nameštene između 2,5 i 10 minuta do ponoći, a najbezbednije predviđanje je bilo 1990.

Kada su prošle godine kazaljke pomerene na dva i po minuta do ponoći, što je najbliža tačka ikada, naučnici su poručili svetskim liderima da je "verovatnoća globalne katastrofe veoma blizu" i da su "neophodne brze akcije kako bi se smanjili rizici".

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pekson

    25. januar 2018 | 17:40

    Kod nas je vec katastrofa tako da mi sa tim nemamo problema...😵

  • Јасмина

    26. januar 2018 | 10:51

    Људи ће га сами уништи,али највише својом похлепом и мржњом....

  • ZVEZDA

    25. januar 2018 | 18:27

    Aj bre dosadni ste,jedva prezivljavamo , sad me brine sudnji dan, zdravo kako si...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA