≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tajno oružje Severne Koreje su zapravo - ŽENE: Kimova sestra i navijačice u centru svetske pažnje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na olimpijskoj ceremoniji otvaranja u Kimovu sestu su bili upereni svi pogledi i mobilni telefoni. Ona je postala ljudsko lice tajnovitog severnokorejskog režima

  • 7

Severna Koreja u svom arsenalu skriva oružje mnogo moćnije od atomskih bombi: njena ženska delegacija na Olimpijskim igrama već danima privlači pažnju čitavog sveta, piše Laura Bicker za BBC.

Skromna, nasmejana, bez trunke šminke, sestra Kim Džong Una došla je na ZOI i osvojila zlato: Raspršila je sve predrasude o Severnoj Koreji (FOTO) (VIDEO)

- Sestra severnokorejskog vođe Kim Jo Džong već je danima glavna tema rasprave u Južnoj Koreji. Mediji su se prilikom njene posete predsedničkoj palati u Seulu raspisali o njenoj odeći, frizuri, postupcima, pa čak i pegicama na licu.

Na olimpijskoj ceremoniji otvaranja u Kimovu sestu su bili upereni svi pogledi i mobilni telefoni. Ona je postala ljudsko lice tajnovitog severnokorejskog režima.

- To je zbilja čudesno. Nikad pre nisam video osobu iz Severne Koreje - izjavio je jedan mladić. "Srce mi se topi", kazao je drugi.

Foto: Tanjug/AP

Šarmiranje protivnika

Međutim, ne treba zaboraviti da je Kim kraljica PR-a Severne Koreje. Ona u stranim medijima spretno vlada imidžom svoje zemlje.

- Južnokorejcima je izuzetno neobično da uživo vide člana porodice Kim. Zbog toga njihova fascinacija njome nije iznenađujuća - izjavila je bivša voditeljka novinske agencije Associated Press Džen Li.

- To pokazuje prepredenost Severne Koreje. Poslali su svoje najlepše žene. Kada odete u Severnu Koreju, naiđete na izuzetno privlačne momke. Nekad mi priznaju da im je posao da vas zavedu kako biste pomislili, ova zemlja i njeni ljudi nisu tako loši - dodala je.

Foto: Tanjug/AP

Zavodnička misija Severne Koreje započela je pre nekoliko nedelja, kada je u posetu jugu poslata bivša članica severnokorejskog ženskog sastava Moranbong i predvodnica severnokorejske umetničke trupe.

U medijima se više pisalo o njenoj bundi nego o poslednjem nuklearnom testu Severne Koreje.

Foto: Profimedia

Jedna od navijačica je i Prva dama Severne Koreje

Najnovija severnokorejska ofanziva prozvana je "Vojskom lepotica". Radi se o navijačkoj grupi čije su članice za misiju odabrane zbog svoje lepote, talenta i odanosti režimu, prenosi Index.hr.

Navijačice su izazvale pravu pometnju među novinarima koji su ih dočekali na stanici. Lepe devojke odevene u crne šubare i crvene kapute i u pratnji obezbeđenja na sva su pitanja novinara odgovarale jedino smeškom.

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejske navijačice su u Južnoj Koreji, koja je poznata po svojoj zaluđenosti izgledom i negom kože, odmah postale ikone prirodne lepote i nevinosti. Njihova najpoznatija članica je Ri Sol-ju, žena Kim Džong Una.

Foto: Tanjug/AP

Žene na prvoj liniji bojišta

Han Seo He je bivša članica severnokorejske navijačke grupe i jedna od žena koje su pobegle iz te zemlje. Danas uživa u slobodi života u Južnoj Koreji.

- Morale smo da poštujemo idologiju. Bile smo ratnice na prvoj liniji bojišta. Mislile smo da idemo u srce neprijateljske teritorije kako bismo pokazale kako smo ponosne. Trebale smo da pokažemo da smo bolji od drugih. Bila sam vrlo ponosna i uverena da upravo to i činimo - kaže Han.

Han je sa porodicom morala da napusti Severnu Koreju nakon bekstva svog brata. Severnokorejski režim predviđa zatvorske kazne za čitavu porodicu, ako samo jedan član pobegne.

Foto: Tanjug/AP

- Rekli su nam da nas ne treba iznenaditi ili šokirati nepoznati svet i da ne smemo ni na minut da zaboravimo svoju domovinu. Nismo smele da zaboravimo da smo tamo u čast generalu Kimu - govori Han o svom iskustvu severnokorejske navijačice u poseti Južnoj Koreji.

Neke od navijačica sa sobom su nosile šaku zemlje ili sliku bivšeg vođe Kim Džong Ila kako ne bi zaboravile svoju zemlju, otkriva Han.

Foto: Tanjug/AP

Spajanje dva sveta na hokejaškoj utakmici

Mlađe generacije u Koreji skeptične su prema poseti severnokorejske delegacije. Grupe mladih učestvovale su u protestima protiv vladine odluke o osnivanju pankorejske ženske hokejaške reprezentacije. To se negativno odrazilo na popularnost južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

Kulturni jaz između dve Koreje na videlo je isplivao upravo na ženskoj hokejaškoj utakmici. Južnokorejska navijačka grupa izvela je seksi ples na pesmu "Uptown Funk" u minicama i visokim čizmama.

Severnokorejke su za to vreme u crvenim trenerkama pevale pesme o ujedinjenju domovine. Koreografija se sastojala uglavnom od pokreta ruku.

Foto: Tanjug/AP

Poput verskog kulta

Han se boji da će svetska javnost severnokorejske navijačice doživeti kao neobičan spektakl. Priseća se jednog incidenta iz 2003. godine, kada je i sama učestvovala u jednom takvom spektaklu, prenosi Index.hr.

Pri poseti navijačica Južnoj Koreji padala je kiša i nakvasila je portret Kim Džong Ila.

- Cela grupa navijačica bila je zaprepašćena. Izašle smo iz autobusa i okupile se oko slike kako bismo je zaštitile. Južnokorejci su bili šokirani našim ponašanjem. To im je izgledalo poput kulta - kaže Han.

Foto: Tanjug/AP

Navijačice su "ljudski taoci kriminalnog režima", objavio je na Twitteru politolog Ian Bremer.

- To je najtužnija stvar na celim Olimpijskim igrama - dodao je.

Čini se da zavodnička moć Severne Koreje ipak ima svoja ograničenja, zaključuje Bicker za BBC.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA