Jedan dan u školi za devojčice u Avganistanu: Časove imaju u šatoru usred pustinje po jakom suncu, okružene prljavštinom i prašinom (VIDEO)

Sa druge strane dečaci imaju bolje uslove za obrazovanje

  • 3

Dok mnoga deca u razvijenim zemljama često kažu da ne vole da idu u školu, devojčice u Avganistanu nemaju čak ni školsku zgradu u kojoj bi pohađali nastavu. One naime svakodnevno borave napolju i svoje časove slušaju po suncu usred pustinje.

Iza najlepših očiju na svetu krije se potresna priča: Ceo život želi samo jednu stvar (FOTO)

Prljavština i prašina im smetaju, ali njihova želja za znanjem je toliko velika da se trude da zanemare teške okolnosti pod kojima moraju da uče.

Sa druge strane dečaci imaju bolje uslove za obrazovanje. Imaju školsku zgradu i svoje časove pohađaju u pravim učionicama.

Pored toga što imaju lošije uslove za obrazovanje, ove devojčice moraju same da čiste prostorije u kojima borave svakodnevno.

Foto: Tanjug/AP

Ali nije rodna diskriminacija jedini razlog zašto čak 2/3 devojčica u Avganistanu ne ide u školu.

Pošto do škole moraju mnogo da pešače i putuju, to ih čini ranjivim i često su izložene brojnim slučajevima zlostavljanja.

Zbog toga brojne porodice svoje devojčice čuvaju u kućama. Ono što takođe predstavlja problem za odlazak devojčica u školu jeste i to što sa dečacima deli toalete, pa su i tu često izložene neprijatnim situacijama.

U ovoj zemlji razorenoj ratom, devojčice su često izložene velikom siromaštvu, ali i situacijama da ih porodice rano udaju.

Jedna žena kaže da žali što nikada nije išla u školu, jer bi sada mogla da bude inženjer ili doktor. Još uvek ima veliku želju da se obrazuje.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dzibrailj

    26. februar 2018 | 09:37

    Haram je jedno drago ljudsko bice tretirati na ovaj odvratan nacin!

  • ĆupričaninSWE

    26. februar 2018 | 09:02

    Jeste žalosno ali imamo mi i svojih problema.

  • miki

    26. februar 2018 | 16:36

    A kod nas danasnja deca ne mogu u skolu peske hoce velike moderne telefone od po 300-400evra da mogu po citav dan da vise na fejsu i bulje u njega da ne progovaraju,hoce markiranu odecu hoce sa 12 godina da izlaze po kaficima i sto im vise dajes sve su vise nezadovoljni i bahati a zamislite tek kakva ce njihova deca biti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA