Kina je od Srbije dobila jedno od najmoćnijih oružja koje ima: Zbog toga se i sumnja da je bombardovana kineska ambasada 1999. (FOTO) (VIDEO)

Kineski agenti su išli po oblasti u kojoj je srušen F-117 i kupovali delove aviona od lokalnih poljoprivrednika

  • 13

Samo godinu ili dve pre nego što je bilo planirano, Kina je u arsenal svojih oružanih snaga uvrstila nevidljivi borbeni avion J-20, a tamošnja agencija Sinhua navodi da kineska vojska još uvek radi na obuci pilota.

Rizik od izbijanja sukoba između Rusije i Evrope: Sve veće tenzije zbog novog naoružanja i vojnih vežbi

Avion J-20 je letelica sa stelt tehnologijom pete generacije, a to znači da je "nevidljiva" za radare čak i pri brzinama većim od brzine zvuka. Opremljena je projektilima i raspolaže sa najmodernijim kompjuterskim sistemima, senzorima i elektronikom.

Ovim korakom Kina je stala rame uz rame sa Sjedinjenim Državama i Rusijom. Amerika je prva razvila stelt tehnologiju i danas u svom vazduhoplovstvu ima F-22 Reptor, a Rusija raspolaže svojim letelicama Suhoj T-50. Osim njih, sopstvene projekte razvijaju još i Indija i Japan, ali njihove vojske su još relativno daleko od takvih letelica, prenosi express.hr.

Foto: Wikipedia

Kina je do stelt tehnologije došla tokom NATO bombardovanja Srbije, za vreme Slobodana Miloševića, kada je protivvazdušna odbrana naše vojske srušila američki nevidljivi avion F-117. Tada su, navodno, vlasti Miloševićevog režima pomogle Kini da se dočepa delova oborenog aviona opremljenog najmodernijom tehnologijom, što im je kasnije, opet navodno, omogućilo da obrnutim inženjeringom razviju sopstvenu stelt tehnologiju.

Svakako je činjenica da je PVO 27. marta 1999. usred bombardovanja oborila jedan F-117. Pilot se katapultirao, sigurno se prizemljio, a potom su ga američke snage izvukle iz Srbije. Rušenje tog aviona bila je apsolutna senzacija, jer je prvi put neko uspeo da obori "nevidljivi" avion.

Pentagon i danas smatra da je do rušenja F-117 došlo "kombinacijom lukavih taktika, nešto sreće i sovjetskog protivvazdušnog sistema SA-3", o čemu je pre nekoliko godina pisao i Njujork post.

Iste godine, Kina je objavila da je razvila prototip svog nevidljivog ratnog aviona, a prvi vojni stručnjak u svetu koji je javno izjavio da je Peking do toga došao zahvaljujući tome što se 1999. dočepao ostataka oborenog američkog aviona, bio je hrvatski admiral Davor Domazet Lošo.

- U to vreme, prema našim obaveštajnim podacima, kineski agenti su išli po toj oblasti i kupovali delove aviona od lokalnih poljoprivrednika. Verujemo da su Kinezi iskoristili te materijale da bi stekli uvid u tajnu stelt tehnologiju i onda ih napravili - rekao je Domazet 2011. za "AP", podseća express.hr. Ubrzo je i Pentagon svojim neformalnim kanalima objavio da "sumnja da je Kina uspela da izvuče stelt tehnologiju" iz olupine F-117.

Peking od 2011. godine navodi da je u J-20 ugrađena isključivo kineska tehnologija i da je to apsolutno proizvod istraživanja kineskih naučnika. Ključan trenutak za sumnju da se događalo nešto posebno bilo je NATO bombardovanje kineske ambasade u Beogradu 7. maja, jedino diplomatsko predstavništvo koje je stradalo u tim napadima na Srbiju.

Britanski Gradijan je već u jesen 1999. objavio članak kojem je tvrdio da je NATO namerno bombardovao ambasadu Kine. Kako je naveo list, odluka o tome pala je nakon što su tri NATO baze (u Napulju, Makedoniji i Briselu) praćenjem radio signala utvrdile da je kineska ambasada vojsci tadašnje SR Jugoslavije služilo kao mesto preko kojeg se odvijala glavna komunikaciona aktivnost vojske i državnog vrha.

Foto: Profimedia/AFP

Pentagon je tada tvrdio da se do tih saznanja došlo nakon bombardovanja Miloševićeve rezidencije i popratne infrastrukture. Kako su naveli, sva komunikacija je utihnula na 24 sata, da bi se onda odjednom pojavila, ali tada iz kineske ambasade.

Odluka NATO da bombarduje ambasadu Kine nije bila laka, ali kada se već dogodilo, kineski predsednik Điang Zemin bio je veoma ljut. Tadašnji predsednik SAD Bil Klinton i direktor CIA Džordž Tenet tada su rekli da je u pitanju bila greška, a američki ministar odbrane Vilijam Koen rekao je da je do toga došlo zbog zastarelih karti.

Ipak, malo ko je poverovao u te priče, a Gardijan je objavio tekst kojim je tvrdio da je priča o zastarelim kartama apsolutna laž. Kina od toga više nije pravila poseban problem, nakon što se Vašington izvinio Pekingu zbog "tragičnog gubitka života", jer je u napadu nastradalo troje kineskih diplomata.

Foto: Tanjug/AP

Tada se uveliko govorilo da uopšte nije slučajno što je kineska ambasada bombardovana ubrzo nakon prikupljanja krhotine F-117. Bilo je i priča da je Kina, inače tradicionalno krajnje konzervativna da bi se mešala u bilo koji rat u svetu, odlučila da Miloševiću direktno pomogne isključivo zbog toga što im je omogućio da se dočepaju najvećeg dela srušenog "nevidljivog" aviona.

Do 2011. godine ta tema bila je aktuelna praktično samo na Balkanu, a onda je Peking objavio da ima svoj avion. Zapadni mediji su onda ponovo počeli da iznose sve ono o čemu se na području bivše Jugoslavije pričalo čak i uz kafu u kafiću.

Direktor Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu Zoran Miličević tada je rekao da, osim kupole, sedišta kojim se pilot katapultirao, pilotove kacige i radija, ne zna šta se dogodilo sa ostatkom aviona. Kako je naveo, puno delegacija je dolazilo u posetu, a među njima i Kinezi, Rusi i Amerkanci, ali niko nije pokazivao interes da dođe do bilo kog dela mlaznjaka.

Tadašnji vojni savetnik Zoran Kusovac izjavio je da je uništeni F-117 bio je apsolutno na vrhu liste želja Rusa i Kineza.

Rusi su 2010. lansirali svoj prototip nevidljivog aviona, Suhoj T-50, a kineski naučnici su već duže vreme bili poznati kao vrlo vešti u obrnutom inženjeringu, zbog čega im je Zapad često prigovarao, prozivajući ih za "vrlo agresivnu industrijsku špijunažu".

AP je od neimenovanog visokog zvaničnika iz Srbije saznao da su krhotine F-117 nakon rušenja uzimali kolekcionari suvenira i da su neki od njih "završili u rukama stranih vojnih atašea".

Ipak, da J-20 nije čista kopija F-117, objavili su pojedini stručnjaci, koji su na kineskom avionu primetili niz osobina ruskog Suhoja T-50, radarski nevidljivog aviona čiji je prototip izišao samo godinu dana ranije.

VIDEO: Čovek koji je pritisnuo dugme i oborio "nevidljivog"

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • auuuuuuuuuuuuu!

    22. februar 2018 | 18:52

    Sad ima Kinezi da pobeđuju u svakom ratu kao i mi Srbi!

  • Pera Kojot # 1

    22. februar 2018 | 19:22

    A sto su nas onda nato nato agresori razvalili?

  • Desha

    22. februar 2018 | 14:51

    Ni jedan od njih nije nevidljiv,nego ima smanjeni radarski odraz,znači vidljiv je. Dosadno je ovo više objašnjavati. Nevidljiv pa nevidojiv,NIJE i ne dosadjujte više sa ovom temom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA