≫ 

Neverovatno otkriće ispod metroa u Rimu: Arheolozi su malo zakopali i izronila je luksuzna vila čuvenog komandanta (FOTO)

Kuća se nalazi 12 metara ispod nivoa ulice, ima preko 300 kvadrata i 14 soba

  • 5

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana poslednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog veka Nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam-Ipponio na liniji C rimskog metroa, gde su arheolozi pre dve godine takođe pronašli "senzacionalno" otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

Ako se zadesite u Rimu, i Koloseum promeni noćno osvetljenje iz belog u zlatno, to znači da je negde u svetu... (FOTO)

- Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živeo i odmarao se nakon posla - izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grejanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

- Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gde je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najlepša stanica metroa u svetu - rekao je Prospereti.

Prospereti je podsetio na čuvenu scenu iz filma "Rim" Federika Felinija iz 1972. godine u kojoj se otkrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa i nestaju kada se izlože spoljašnjem vazduhu.

- Zaboravite Felinija, ovo je stvarna stvar - kazao je on u šali.

Arheološka nalazišta česta su u Rimu i ona se krive za odlaganje na izgradnji Metroa C, zloglasnog kao najskupljeg svetskog podzemnog projekta, usporenog nestašicama novca i sporenjima između ugovarača radova i rimskih gradskih vlasti.

Foto: Profimedia/IPA

Izgradnja linije sa 30 stanica počela je 2007. predviđenim troškovima od tri milijarde evra.

Budžet je od tada porastao na 4,5 milijardi evra, obuhvatajući 21 operativnu stanicu i još tri koje će biti otvorene tokom naredne četiri godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zak

    4. mart 2018 | 05:34

    A mi potopismo crkve, posekosmo 100godisnje hrastove samo u zadnjih par godina a tek pre toga... :(

  • Latini varalice stare

    4. mart 2018 | 06:02

    Ako ovo nije prevara da naviju turiste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA