≫ 

Konačno rešena misterija o nestanku Amelije Erhart: Pronađene njene kosti?

Amelija Earhart je prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean, a nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko sveta

  • 6

Prema najnovijoj naučnoj studiji, kosti pronađene na pacifičkom ostrvu Nikumaroro pripadaju Ameliji Erhart, uprkos forenzičkoj analizi iz 1941. godine prema kojoj te kosti pripadaju muškarcu, prenosi Vašington post.

MISTERIJA AMELIJINE SMRTI: Uspela je nešto što nijedna druga žena pre nje nije, ovo je istina o tragediji koja joj se desila (FOTO)

Erhart je prva žena avijatičar, koja je sama preletela Atlantski okean i koja bi verovatno bila prva žena koja bi sama letela oko sveta avionom da nije nestala iznad Pacifičkog okeana 1937. godine.

Prema studiji "Amelija Erhart i kosti sa Nikumarora" koju je napisao profesor Univerziteta u Tenesiju Ričard Janc te kosti su decenijama bile enigma, a mnogi su spekulisali i da je Erhart umrla na ostrvu nakon pada aviona.

Kosti je otkrila britanska ekspedicija istražujući ostrvo tražeći naselja, navodi se u studiji i dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cele oblasti nakon što su otkrili ljudsku lobanju.

Foto: Wikimedia

Tako su otkrivene i ostale kosti i nešto što je ličilo na žensku cipelu, a kasnije i kutija namenjena čuvanju navigacionog instrumenta koji se koristi za letenje i bocu benediktanskog biljnog likera.

- U to vreme postojala je sumnja da se radi o ostacima Amelije Erhart - napisao je Janc u studiji.

Naredne godine kosti su poslate na Fidži na analizu. Janc je te kosti uporedio s Earhartovim kostima i zaključio da se mjere slažu.

Foto: Wikimedia/NASA on The Commons

On je to uradio pomoću kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i skeletne mere, a koji obično koriste forenzički antroplolozi širom sveta.

Janc je uporedio dužinu kostiju sa merama Erhartove, kortisteći njenu visinu, težinu, oblik tela oi proporcije zasnovane na fotografijama i postojećim informacijama na njenim dozvolama za vožnju aviona i automobila.

Prema njegovom otkriću, kosti Erhartove su slične Nukumaroro kostima.

Foto: Wikimedia

- Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartove - smatra Janc.

Amelija Earhart je prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean, a nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko sveta.

Njen nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u istoriji avijacije.

Foto: Wikimedia/Underwood and Underwood

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Komedi

    8. mart 2018 | 21:23

    Ni jedan komentar,jer nije starleta.Zeno neka ti je vecna slava.moje divljenje

  • Srboljub

    8. mart 2018 | 20:56

    Slava joj.

  • Ja

    8. mart 2018 | 23:06

    Puno ih nije ni čulo za nju. Pitanje je sada kako je završila na ostrvu. Da li je avion oboren ili je došlo do kvara. Ima dosta teorija oko njene smrti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA