Džinovski kineski satelit juri ka Zemlji, delovi padaju u petak?

Vreme i mesto pada stanice je veoma teško predvideti jer je više niko ne kontroliše

  • 6

Krhotine kineskog satelita mogle bi da padnu na Zemlju već u petak, najavili su naučnici koji prate satelit. "Tiangong-1" bio je deo ambicioznog kineskog svemirskog programa i prototip svemirske stanice koja je trebalo da zaživi 2022. godine, piše BBC.

Svemirska stanica bi mogla da padne na Leskovac? Letelica Tiangong izgubila kontrolu u svemiru, očekuje se da početkom godine bude na Zemlji (FOTO)

U orbitu je lansiran 2011. godine, a pet godina kasnije obavio je svoju misiju, posle koje je bilo očekivano da padne na Zemlju. Vreme i mesto pada stanice je veoma teško predvideti jer je više niko ne kontroliše.

Poslednja procena o padu na Zemlju navodi da bi to moglo da se dogodi između 30. marta i 2. aprila. Očekuje se da veći deo stanice izgori u atmosferi, ali neke delovi mogli bi da padnu na površinu Zemlje.

Printksin: Wikipedia/Nesnad

Naučnici Instituta za fiziku visokih frekvencija i radarske tehnike Fraunhofer prate satelit težak 8,5 tona uz pomoć radarskog sistema za koji kažu da je jedan od najmoćnijih u svetu.

"Tiangong-1" je putovao brzinom od oko 29.000 kilometara na sat u orbiti, na skoro 270 kilometara iznad Zemlje, kad su nastale radarske slike.

Veliki sateliti i svemirske stanice povremeno padnu nazad na Zemlju nakon boravka u svemiru. Međutim, šanse da delovi koji prežive izgaranje u atmosferi pogode nekog na Zemlji su ekstremno male.

Najpoznatiji primer takvog pada je verovatno "Skajlab", stanica američke svemirske agencije NASA teška 100 tona iz 70-tih godina, čiji su delovi pali na zabačeno područje istočno od Perta u Australiji, kad se modul raspao 1979. godine.

Nedavni primeri su ESA-in satelit GOCE, koji je pao u Zemljinu atmosferu u novembru 2013. godine i NASA modul UARS, u septembru 2011, podseća "Spejs".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    27. mart 2018 | 18:48

    Zavrsice u bloku 70

  • Mile

    28. mart 2018 | 09:25

    Jaoj, pa kako ćemo šta ćemo

  • Matrix

    28. mart 2018 | 08:32

    Veoma loša animacija.inače sateliti ne postoje.nema pravih slika satelita na guglu.sve su cgi i photoshop.satelite je prvi izmislio pisac naučne fantastike.Ako vam kažu da je zemlja okrugla šibajuća lopta znajte da vas lažu.Međunarodna svemirska stanica se nalazi u holivudu,gdje astro-glumci vise na žicama i prave ljude budalama.Koriste green screen tehnologiju i cgi.Ali se sve više ljudi budi iz hipnoze i shvataju da su ih lagali od malena.Sad znaju da je zemlja ravna i nepomična i da smo mi centar svega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA