≫ 

Gde se u svetu ljudi najviše "ubijaju" od posla: Nikad nećete pogoditi ko je u Evropi na prvom mestu (VIDEO)

Različiti kulturni stavovi i socio-ekonomski faktori igraju ključnu ulogu u broju radnih sati koje poslodavci očekuju od radnika

  • 12

Ne postoj tačno utvrđena radna satnica u svetu, pa tako ni produktivnost nije svuda ista. Ipak, da li je stvarno neophodno da provodimo više od 40 sati nedeljno na poslu?

Najnoviji podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da radni dan najduže traje u Meksiku, a da nasuprot njima, Nemci imaju najkraće radno vreme.

>>>Karoši sindrom: Japanci umiru zbog previše posla, a rešenje je neverovatno prosto

Istraživanje OECD-a utvrdilo je da prosečan Meksikanac radi 2.255 sati godišnje, odnosno oko 43 sata nedeljno. U Evropi, najdužu radnu satnicu imaju Grci, koji rade prosečno 2.035 sati godišnje.

Prosečan Meksikanac radi 2.255 sati godišnje - Foto: Telegraf

U odnosu na Meksikance i Grke, Nemci u radu potroše skromna 1.363 sata godišnje, što je skoro za trećinu manje nego u Meksiku. I u Sjedinjenim Državama satnica je znatno manja nego u Meksiku, jer Amerikanci u proseku provedu 1.783 sata na poslu.

Različiti kulturni stavovi i socio-ekonomski faktori igraju ključnu ulogu u broju radnih sati koje poslodavci očekuju od radnika.

U Meksiku, dugogodišnji strahovi od nezaposlenosti, zajedno sa slabim zakonima o radu, znače da se maksimalna 48-časovna radna nedelja retko primenjuje.

Sa druge strane, u Južnoj Koreji radni dan duže traje zbog želje da se ojača ekonomski rast.

Ipak, poštujući zabrinutost zbog socijalnih problema, koji uključuju nisku stopu nataliteta i usporavanje produktivnosti, predsednik Mun Džae-in je podstakao smanjenje radnog vremena u zemlji i omogućio radnicima "pravo na odmor".

Japanska vlada morala je svojevremno da ograniči prekovremeni rad - Foto: AP/Tanjug

Kad je reč o Japancima, u svetu poznatim kao velikim radnicima, izgleda da ipak rade ispod proseka OECD-a. Uprkos tome što je reč o prekomernom radu (karoši), prosečan japanski radnik radi 1.713 sati godišnjeJapanska vlada morala je svojevremno da ograniči prekovremeni rad.

Kako stoje stvari, izgleda da dužina radnog dana ne utiče mnogo na produktivnost. Najbolji primer za to je Nemačka, inače članica  OECD-a, koja i uprkos najkraćoj satnici uspeva da zadrži visok stepen produktivnosti. Zapravo, prosečan nemački radnik je 27% produktivniji od britanskog kolege.

Holanđani, Francuzi i Danci takođe rade u proseku manje od 1.500 sati godišnje.

U videu pogledajte šta kaže nauka o tome koliko bi trebalo da nam traje radni dan:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ???

    23. april 2018 | 08:56

    U Beogradu srecnici koji imaju posao moraju da rade i dodatni da bi iole pristojno ziveli i placali svoje troskove

  • Boki

    23. april 2018 | 11:24

    Stvar je u tome što se kod nas ne radi legalno prekovremeno pa se ne prikazuju podaci jer se kroz zvaničnu papirologiju ne vidi prekovremeni rad. Takođe se radnici šalju na odmor kada posla nema dovoljno i protiv svoje volje ga iskoriste kada im nije potreban, kada svi letuju oni moraju da rade. Subota je kao i svaki drugi radni dan za mnoge, ali zato mnogi državni službenici ne rade ni kad bi trebalo da rade, pa je prosek radnih sati niži. Svi bi trebalo da rade isto, a platu da primaju u skladu sa svojim zaslugama.

  • DARKO 100%

    23. april 2018 | 06:47

    Radno vreme treba da bude 6 sati,od toga 2 do 4 sata covek je najproduktivniji i moze da radi bez prestanka a ostalo je trazenje krivine po raznim stekovima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA