Prelistala sam gej slikovnicu pravljenu za decu koja idu u vrtić: Ana ima tate Darka i Tomislava, a ovako izgleda njihov život (FOTO)

Sporna slikovnica je u srpskoj vladi prouzrokovala veliki sukob, zbog kog je čak premijerka Ana Brnabić ponudila ostavku

  • 38

Ana ima 4 godine i voli leta jer tada ide s roditeljima na more. Njenu porodicu čine tata Darko i tata Tomislav. Oni su joj prošle godine pomogli da nauči da pliva. Anina porodica je mnogima neobična, ali njoj to ne smeta jer ima duplo više ramena za nošenje kad se umori od hodanja.

Ova devojčica je u vrtiću naučila da puno dece ima mamu i tatu. Ali vaspitačica joj je objasnila da kad imaš tatu i tatu, ili mamu i mamu, tvoja porodica se zove "dugina porodica".

Kakve su šanse da zbog gej slikovnice ministri odlete iz Vlade?

Otvorila sam spornu, prvu gej slikovnicu i naišla na dve različite, a iste priče. Jedna je o Ani, druga o Roku koji, takođe, ima četiri godine i, baš kao i Ana, živi u "duginoj porodici". Samo što njegov dom čine mama Ines i mama Lucija.

Roko voli što ima 2 mame jer mu obe prave palačinke/ Foto: Moja dugina obitelj

I Roko je u vrtiću naučio da se njegova porodica zove "dugina". Još ne razume zašto, ali mu je vaspitačica objasnila da je tako jer u dugi ima mesta za sve boje. Roku ne smeta što je njegova porodica mnogima neobična, jer obe mame vole da peku palačinke s bananama koje on obožava.

Kroz te dve različite, a iste priče, autor slikovnice pokazao je kako žive deca u homoseksualnim brakovima. Ilustracijama i tekstom dočarana je njihova svakodnevica koja se, kako se autor Ivo Šegota trudi dočarati, ne razlikuje od one u kojoj žive deca u heteroseksualnoj zajednici.

Anu su tate naučile da pliva/ Foto: Moja dugina obitelj

S obzirom na to da homosekualni brak nije priznat u Srbiji, prizore iz slikovnice nećemo uskoro videti kod nas. Ili, možda, hoćemo? Teško, s obzirom na to da su stavovi o homoseksualizmu u našoj zemlji i dalje prilično "tvrdi", za razliku od nekih drugih zemalja.

Slikovnica Iva Šogote namenjena je deci predškolskog uzrasta radi lakše integracije dece koja imaju istopolne roditelj i radi poštovanja različitosti.

Ana ima dva para ramena za nošenje kad se umori u šetnji/ Foto: Moja dugina obitelj

Podsećamo, zbog ove sporne slikovnice, premijerka Ana Brnabić ponudila je ostavku nakon što je ministar bez portfelja, Nenad Popović, na Tviteru objavio neprimeren komentar o istopolnim brakovima.

"Napadu" su se pridružile i ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Foto: Vlada RS

- U trenutku kada se kao država borimo da na sve načine podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji nas žele uveriti da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata - napisao je Popović na Tviteru.

Brnabić je dan kasnije kritikovala svog ministra i ponudila ostavku, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kategorički odbacio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Maki

    10. maj 2018 | 20:48

    Odmah da pojasnim, nemam nista protiv pripadnika LGBT populacije, cak neke i licno poznajem i mogu reci da su sasvim ok ljudi. Ono sto mi smeta je nasilno nametanje njihovih "prava", do te mere da pocinjem da se pitam sta je sa mojim pravima? Ako kazem da sam protiv da usvajaju decu, da sam protiv da moje dete gleda ovakve slikovnice, momentalno me svrstavaju u homofobe i primitivce, a komentare na portalima ne objavljuju. Ako ih ne podrzavas odmah si homofob. Zar ja nemam pravo na sopstveno misljenje i da se sa necim ne slazem? Eto, moje dete ima oca i majku jer da nije tako ono ne bi ni postojalo. U prirodi samo muskarac i zena mogu imati potomstvo, sve ostalo je nemoguce i samim tim za mene nenormalno. To je moj stav i tako cu i vaspitati svoju decu, a kada odrastu neka sami donose zakljucke.

  • Сретен

    10. maj 2018 | 20:46

    Уз поштовање геј популацији, али ту дјеци мјеста нема. Људска, као и свака друга врста да би опстале, морају да се репродукују. Хеј популацији Бог није дао тскву могућност, бар не мушком делу.Зато ту није место дјеци.Што се женског дијела те популације тиче, њихово право да рађају, мико не оспорава.

  • Boki

    10. maj 2018 | 20:49

    Po meni je ovo strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA