≫ 

Ova pčela je privilegovana: Živela je mnogo duže nego njena vrsta, imala je sopstvenu baštu, u kojoj je na kraju i pokopana (FOTO)

Matice uobičajeno provedu proleće i leto gradeći gnezdo, pareći se i zasnivajući koloniju - približavanjem jeseni, one uginu

  • 1

Prošlog proleća, Fiona Presli je uređivala svoju baštu u Škotskoj, kada je pored nogu primetila pčelinju maticu. Osetila je da nešto nije kako treba, jer je pčela delovala uzdrmano i dezorijentisano, piše The Dodo.

U BEOGRADU USLIKAN TATA GODINE: Nećete verovati šta je uradio za SVOJU DEVOJČICU! (FOTO)

Pošto se uplašila da bi mogla da je nagazi, Fiona se sagla da je pogleda izbliza i primetila da pčela nema krila. Pošto nije bila sigurna kako drugačije da joj pomogne, Fiona je pčeli ponudila malo šećerne vode i cveće na koje bi sletela, nadajući se da će uspeti sama da se snađe.

Fiona Presli je pčelicu pronašla u svojoj bašti u Škotskoj, Foto: Facebook/ Fiona Presly
Zbog virusa, pčela je ostala bez krila, Foto: Facebook/ Fiona Presly

Kada je, nekoliko sati kasnije, proverila pčelicu ustanovila je da se ova nije mrdnula. Da bi stvari bile gore, približavala se oluja, pa je Fiona odlučila da ode i korak dalje.

Unela sam je u kuću te noći, na toplo i još je nahranila. Mislila sam da ću je narednog dana ostaviti napolju, ali je vreme bilo loše, pa sam je ostavila unutra - ispričala je Fiona.

Pčela mezimica živela pet meseci, Foto: Facebook/ Fiona Presly
Šanse za preživljavanje bile su joj male, Foto: Facebook/ Fiona Presly

Konsultovala je stručnjake, a oni su joj rekli da je najverovatnije reč o virusu zbog kog krila nisu izrasla. Pošto ne može da leti, šanse za preživljavanje su bile male. Zato je Fiona rešila da pomogne matici tako što joj je napravila malu cvetnu baštu, da u njoj provede poslednje dane i redovno je hranila zaslađenom vodom. Delovalo je da se pčela prilagodila i opustila.

Ubrzo, kad god bi Fiona prilazila maloj bašti delovalo joj je da joj pčela kreće u susret. Onda bi joj s euspuzala na ruku.

Pčela imala svoju baštu i cveće, Foto: Facebook/ Fiona Presly
Fiona: Delovalo je da se raduje što me vidi, Foto: Facebook/ Fiona Presly

- Delovalo je kao da je srećna što me vidi.

Matice uobičajeno provedu proleće i leto gradeći gnezdo, pareći se i zasnivajući koloniju - približavanjem jeseni, one uginu.

Matice provedu proleće i leto gradeći gnezdo, pareći se i zasnivajući koloniju, Foto: Facebook/ Fiona Presly
Živela daleko duže od svoje vrste, Foto: Facebook/ Fiona Presly

Pod Fioninom brigom, njena matica je nadživela sve, ali je, pet meseci, pošto je spašena, zaspala poslednji put. Fiona je sahranila pčelu u njenoj bašti, sa omiljenim cvetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ja

    12. jun 2018 | 08:13

    Nisam strucnjak ali sam mislila da je to sa slike muzjak.Ovde gde zivim sad tokom jula vidjam svakodnevno po ulici mrtve.Citala sam da oni posle parenja umiru i bila ubedjena da su to muzjaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA