Prvi Amerikanac koji je studirao u Severnoj Koreji: Mnoge stvari su ga začudile, ali mu je detalj vezan za komšije bio posebno jeziv (FOTO)

Trevis Džepesen je u leto 2016. godine postao prvi Amerikanac koji je mogao da studira u zemlji Kim Džong Una

  • 6

Trevis Džepesen u leto 2016. godine postao je prvi Amerikanac koji je mogao da studira u Severnoj Koreji. Tokom svog boravka u toj zemlji video je gomilu scena koje su ga, blago rečeno, ostavile u čudu, a svoje doživljaje je opisao u knjizi koju je napisao nakon povratka.

Šta stanovnici Severne Koreje stvarno misle o Kim Džong Unu? Otkrili su koga krive za siromaštvo i kakve se promene dešavaju u državi (FOTO)

U zoološkom vrtu u Pjongjangu video je "obične" domaće pse i mačke u kavezima, izložene kao da su neke egzotične životinje, prenosi Index.hr. Ali, ono što ga je najviše iznenadilo u toj situaciji je činjenica da je to zaista privlačilo posetioce u zoo vrt.

Ispred vrta je bio svedok scene u kojoj dvojica policajaca nasilno odvode staricu koja je ispred ulaza prodavala slatkiše i sladoled.

- Suptilno sam pokušao da vidim zašto je odvode, ali nisam uspeo - piše Trevis u svojoj novoj knjizi "See You Again in Pyongyang: A Journey Into Kim Jong Un’s North Korea", koja se upravo pojavila u američkim knjižarama. - Mislim da ta starica nije dobro završila - zaključio je.

Džepesen je u Severnoj Koreji učio korejski jezik, a pre nego što je primljen na jednomesečne studije, u toj zemlji je bio tri puta. Tokom svog boravka živeo je u jednom hotelu u Pjongjangu, a s njim su na predavanjima bila još dva stranca - Australijanac i Francuz koji su takođe živeli u istom hotelu i na istom 28. spratu.

SVAKI STRANAC IMA PRATNJU

Svim strancima, pa tako i njima, dodeljene su "pratnje", dvoje ljudi koji su morali da nadgledaju strance u svakom trenutku koji bi provodili u javnosti. Trevisa je pazila 26-godišnja devojka Min i nešto stariji muškarac Ro kome je Min bila nadređena.

Džepesen: Zoo vrt prepun pasa i mačaka, Foto: Facebook/Travis Jeppesen

POZDRAV VOĐI U 5 UJUTRU

Prvog jutra u Severnoj Koreji iznenadio ga je neobični zvuk u pet ujutro koji ga je trgnuo iz sna. Isto se dogodilo i sledeće jutro, a ubrzo je saznao da se radi o instrumentalnoj verziji pesme kojom Korejci pozdravljaju svog vođu i koja baš svakog jutra budi čitav grad.

- Veoma je jezivo i veoma bizarno. Podseti te da je vođa svugde, u svakom trenutku. Kao u filmu Dejvida Linča - opisao je.

ČESTO NEMA STRUJE

Tvrdi i da u Severnoj Koreji često uopšte nema struje, pa je njegov fakultet uglavnom funkcionisao bez nje.

- Hodnici su tamni, u WC-ima i nisu neke instalacije. Sve izgleda baš kao u zemlji Trećeg sveta - kaže. Problematično mu je bilo i to što sa svakim smeštajem stiže i "kućni špijun". Reč je, piše Trevis, o uglavnom sredovečnim ženama kojima je zadatak da znaju baš sve o stanarima zgrade ili kuće u kojoj žive.

- Ona prati ko ulazi i ko izlazi iz zgrade. Zna sve do najmanjeg detalja pa čak i koliko kašika i viljušaka poseduje njeno domaćinstvo. To je ona komšinica koja zabada nos u svačija posla, samo što tu ima službenu titulu - piše. Ipak, kaže da neke od njih povremeno popuste sa strogoćom pa sobe iznajmljuju, na primer, za tajne ljubavne susrete kako bi zaradile malo više.

Iako su na fotkama iz te zemlje svi uglavnom jednako odeveni, Trevis tvrdi da postoji određena sloboda u odevanju. Kaže da muškarci nose majice raznih boja, dok su žene uglavnom u suknjama, a nekima su dozvoljene i farmerice.

Kućni ljubimci, pak, nisu nešto što je uobičajeno u ovoj zemlji.

- To nije deo njihove kulture. Oni su oduvek bili veoma siromašni i teško su prehranjivali sve članove svog domaćinstva, pa je životinja u kući koju bi dodatno trebali da hrane za njih poput luksuza - kaže.

NABAVLJAJU PIRATSKE SADRŽAJE

Na TV-u se najčešće mogu videti saopštenja Kim Džong Una, ali Trevis piše da Korejci često uspeju da nabave piratski medijski sadržaj iz drugih zemalja. On tvrdi da o događanjima u svetu znaju više nego što se misli.

OSEĆAJ DA ME NEKO POSMATRA

Priznao je da je boravak u toj zemlji za njega bio veoma stresan. Stalno je imao osećaj da ga neko posmatra.

- Psihološki je veoma stresno i teško. Počinješ da osećaš sve te čudne posledice. U trenucima kad bih napokon bio sam, osećao sam se jezivo jer sam već bio navikao da me stalno posmatraju. A čak i kad me ne bi nadgledali "čuvari", svi su buljili u mene jer sam belac, a oni to ne viđaju često - opisao je.

Najgori deo mu je bio taj što nije mogao da komunicira sa svojom porodicom.

NISAM HTEO KARTICU ZA INTERNET

- Nudili su mi karticu za strance kojom bih mogao da se spojim na internet, ali to sam odbio jer nisam hteo da me špijuniraju kroz mejlove - kaže.

Ipak, iako su ga mnogi upozoravali da se izlaže ogromnoj opasnosti (pogotovo zbog slučaja Ota Vormbira koji je u Severnoj Koreji završio u zatvoru i na kraju i umro), Trevis tvrdi da on nikad nije razmišljao o tome da je u opasnosti.

- Nisam dopustio da me to medijsko dizanje panike prepadne. Bio sam tamo već pre i dobro sam znao sva pravila kojih moram da se držim - objašnjava.

NE MRZE AMERIKANCE, VEĆ NJIHOVU VLADU

Kaže i da su mu prilazili s komentarima kako "ne mrze Amerikance, već američku vladu" i objašnjava da se uglavnom osećao sigurno jer je bilo očito da je turista.

- Niko ne želi da upadne u probleme zbog turista - kaže. - Razvio sam tu neku čudnu privrženost prema Severnoj Koreji iako znam da je to užasno mesto. Znam da se menja svakog dana i ja tu zemlju želim još bolje da razumem. A to mogu jedino ako sam zaista tamo - kaže.

VIDEO: Festival piva u Severnoj Koreji je najjeftiniji na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • chicago

    3. jun 2018 | 23:11

    Mislim da je 80% laz,ali dobro to je njegovo vidjenje

  • Дејан

    4. jun 2018 | 00:05

    Лаже американац...нека мало боље погледа у своје двориште и благостања демонкратије

  • Sale

    4. jun 2018 | 05:35

    Mislim da je ovaj momak trebao da kaze i nesto dobro za tu zemlju, za te ljude koji zive tamo. Svi znaju za stvari o kojima pise, verovatno je uspeo da proda tekst izdavacu.. Ziveo je tamo, barem toliko duguje da ih svojom recju pozdravi i obodri. Mislim na obican narod. Pa i u toj Americi prate slusaju snimaju, 300 puta vise nego u S Koreji... Nije spomenuo da instalacije u toaletima u..npr Libiji uopste ne funkcionisu, jer je njegova dobra nacija unistila tu drevnu naciju.. Isprani mozgovi, plitki ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA