Lepi saudijski princ je oštar u politici, a voli samo jednu ženu: Sa Sarom je već 10 godina, imaju 4 dece, ali je krije od očiju javnosti

On je sin sadašnjeg kralja Salmana i njegove treće supruge. Princ je diplomirao pravo na Univerzitetu Kralja Sauda u Rijadu

  • 6

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman privlači veliku pažnju od kada se po prvi put pojavio u javnosti. Oko njegovog imena se nižu kako i veliki uspesi što se tiče modernizacije Saudijske Arabije, tako i brojne kontroverze što se tiče političkih dešavanja na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Iako o njemu znamo gotovo sve, oko njegovog porodičnog života kao da se nalazi veo tajne. Njegovu ženu nećete videti da se pojavljuje u medijema, a takođe o njoj mediji nemaju puno informacija. Takođe, na  internetu postoji samo jedna fotografija njegove porodice, mada nigde nije zvanično potvrđeno da su to zapravo oni.

NJEGOVA PORODICA

Ono što je zanimljivo za ovog princa jeste činjenca da ima samo jednu ženu. To se u njegovoj zemlji retko viđa, posebno među članovima kraljevske porodice.

Princ Mohamed bin Salman 2008. godine oženio svojom rođakom princezom Sarom bint Mašor bin Abdulaziz. Par ima četvoro dece, dva dečaka i dve devojčice.

Mali prinčevi se zovu Salman i Mašur, a princeze Fahda i Nora. Tačna godišta dece nisu poznata javnosti.

Jednom prilikom je istakao da želi da njegova žena i deca vode normalan život i da ne želi da njegov položaj i buduće aktivnosti utiču na to. Ne želi da oni budu u centru važnih dešavanja i pod lupom javnosti, izloženi političkim pritiscima.

Princ Mohamed bin Salman je veoma popularan u svojoj zemlji Foto: Tanjug/AP

KO JE PRINC MOHAMED BIN SALMAN?

On će jednog dana vladati jednom od najuticajnijih država na svetu. Njegovo puno ime je Mohamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i rođen je 31. avgusta 1985. godine u Džedi u Saudijskoj Arabiji. On je sin sadašnjeg kralja Salmana i njegove treće supruge. Princ je diplomirao pravo na Univerzitetu Kralja Sauda u Rijadu.

U politiku je ušao 2009. godine, kada je postao lični pomoćnik svog oca koji je u to vreme bio guverner Rijada. Posle smrti kralja Abdulaha 2015. godine, njegov otac je preuzeo presto, a svom sinu je poverio mesto ministra odbrane.

Prošle godine je kralj Salman oduzeo mesto prestolonaslednika Muhamedu bin Najefu i postavio svog sina za naslednika.

On je veoma popularan kod mladih u Saudijskoj Arabiji koji čine čak 70% populacije. Njegovi planovi uključuju da uloži čak 500 milijardi dolara u novi grad i biznis zonu, a prošlog meseca je konačno ženama dopušteno da same voze automobile.

Takođe se očekuje da se i bioskopi vrate u svakodnevni život Saudijaca, kao i brojni muzički koncerti.

Princ sa svojim ocem kraljem Salmanom Foto: Tanjug / AP

Bin Salman je još prošle godine objavio ambiciozni i dugoročni plan reformi nazvan Vizija 2030, prema kojoj bi Saudijska Arabija do 2030. reformisala svoju ekonomiju i smanjila njegovu zavisnost od nafte i njenim nestabilnim cenama na svetskom tržištu, podstakla investicije i razvoj obrazovanja, infrastrukture, rekreacije i turizma, pa bi se uhvatila ukoštac sa diskriminacijom žena, prvenstveno njihovim većim uključivanjem na tržište rada.

Dobar je prijatelj sa Trampovim zetom Džeradom Kušnerom, pa je samim tim trenutno u odličnim odnosima sa SAD. Ono o čemu je čitav svet pričao prošle godine jeste i situacija kada je naredio hapšenje na desetine saudijskih prinčeva i političara.

Oni su optuženi zbog korupcije, a pa su tokom istrage bili smešteni u luksuznom hotelu u centru Rijada. Većina ih je puštena nakon što su platili milionsku kauciju.

Kako se niko vreme nije pojavljivao u javnosti, pričalo da je ubijen u puču koji se navodno dogodio u Rijadu. Međutim, Saudijska Arabija je odbacila te tvrdnje.

KOLIKO NOVCA IMA PRESTOLONASLEDNIK?

Princ Mohamed je izuzetno bogat čovek, čak i po standardima kraljevske porodice Saudijske Arabije. Navodno ima čak 3 milijarde dolara ličnog bogatstva.

Zamera mu se i trošenje enormnih svota novca, dok javno govori o fiskalnoj odgovornosti i novim porezima. U medijima su se u martu ove godine pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara, francuski dvorac za više od 300 miliona dolara i sliku za 450 miliona dolara.

- Što se tiče mojih privatnih troškova - bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandi ni Mendela - zaključio je on.

VIDEO: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA