≫ 

Uskoro kreće besplatan gradski prevoz širom Estonije, a u ovim gradovima u svetu ga stanovnici isto ne plaćaju (VIDEO)

Osim Estonije, građani uživaju u besplatnom gradskom prevozu i u Sloveniji, Americi, Australiji, Belgiji, Brazilu, Bugarskoj, Kanadi, Kini, Češkoj, Danskoj, Rusiji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Maleziji, Turskoj, Švedskoj, Španiji, na Tajlandu i Farskim ostrvima

  • 8

Vlada Estonije planira da uvede besplatan autobuski prevoz u nadi da će na taj način stimulisati ruralnu ekonomiju.

Portparol ministra ekonomije te zemlje Rasmus Ruda kazao je danas za agenciju AP da će nova autobuska šema, koja će početi od 1. jula, omogućiti Estoncima da se besplatno voze autobusom unutar opštinskih linija.

>>> A U TALINU BESPLATNO: Beogradu potrebno 240 miliona evra za javni prevoz!

Kako je naveo to bi trebalo da podstakne ekonomiju i putovanja.

Autobuska šema neće biti na nacionalnom nivou u početnoj fazi, jer su neke regije odlučile da ostanu van projekta.

Talin je 2013. godine uveo besplatan javni prevoz autobusima, tamvajima, a kasnije i vozovima za građane s prebivalištem u glavnom gradu Estonije, a taj potez se pokazao kao uspešan.

U jednom rumusnkom gradu prevoz je besplatan za one koji čitaju kjinge - Foto-ilustracija: Profimedia

BESPLATAN PREVOZ ZA ONE KOJI ČITAJU KNJIGE

Pre tri godine, vlasti rumunskog grada Kluž Napoka, u Transilvaniji, došle su na zanimljivu ideju kako da podstaknu sugrađane da više čitaju knjige.

Prema pisanju sajta ActuaLitte, opštinski zvaničnici su omogućili besplatni gradski prevoz svim putnicima koji tokom vožnje autobusom čitaju neku knjigu.

Inicijativu je još 2014. godine pokrenuo mladi aktivista Vikton Miron, a prihvatio i podržao gradonačelnik Emil Bok.

Bolje promovisati čitanje nagrađivanjem onih koji čitaju, umesto kritikovanja onih koji to ne čine - Foto: Pixabay

- Mislim da je bolje promovisati čitanje tako što ćete nagraditi one koji čitaju umesto da kritikujete one koji to ne čine - objasnio je Meron, čija je ideja usvojena u junu 2015. kada su tokom nekoliko dana putnici sa knjigama mogli besplatno da se voze.

GDE JE JOŠ BESPLATAN PREVOZ?

Osim Estonije, građani uživaju u besplatnom gradskom prevozu i u Sloveniji, Americi, Australiji, Belgiji, Brazilu, Bugarskoj, Kanadi, Kini, Češkoj, Danskoj, Rusiji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Maleziji, Turskoj, Švedskoj, Španiji, na Tajlandu i Farskim ostrvima.

Negde se besplatno korišćenje javnog gradskog prevoza odnosi na sve građane, a negde na određene kategorije, poput studenata, đaka i penzionera, kao i na određenim linijama prevoza.

Atina je jedan od glavnih gradova u kojima je prevoz besplatan - Foto: Wikipedia/A.Savin

Slovenci besplatan gradski prevoz koriste u Velenju, Bugari u gradu Samokov, a Italijani u Livinju. Besplatan gradski prevoz u glavnim gradovima svojih zemelja imaju Grčka - u Atini, Norveška - u Oslu, Malezija - u Kuala Lumpuru, , Tajlandu - u Bangkoku i Farska ostrva - u Toršavnu.

U Australiji je besplatan gradski prevoz u Adelejdu, Brizbejnu, Melburnu i Pertu.

Kad je reč o Americi, besplatan gradski prevoz postoji u 32 destinacije, među kojima su gradovi Boston, Baltimor, Hanover, Majami, Pitsburg, Solt Lejk Siti, ali i države Havaji, Ajova i Arkanzas.

Francuska, Brazil i Poljska uz Ameriku prednjače sa brojem destinacija u kojima je gradski prevoz besplatan. Detaljan spisak gradova možete pogledati OVDE.

Pogledajte video:

VIDEO: Slon odmetnik, presreo autobus pa krao hranu putnicima

 

(Telegraf.rs/Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA