Ovo pitanje je na prijemnom ispitu za Oksford: Potrebno je da pogodite koje su boje šeširi

Alis, Bob i Čarli uvek govore istinu. Sede jedno iza drugog, baš kao što je ilustrovano iznad

  • 2

Na prijemnom ispitu za Univerzitet Oksford redovito se nađe i nekoliko zanimljivih mozgalica. Britanski "gardijan" izdvojio je jednu od njih sa prijemnog ispita iz matematike od pre nekoliko godina.

Problem ima pet delova, a ako želite da se nadmećete sa oksfordovcima, morate rešiti svih pet, kaže Aleks Belos, autor knjige "Da li možeš da rešiš moje probleme".

Koliko konja ima 3 noge? Mnogi misle da je rešenje prelako, a onda shvate da su baš pogrešili (FOTO)

Alis, Bob i Čarli uvek govore istinu. Sede jedno iza drugog, baš kao što je ilustrovano iznad. U svakom od navedenih pet scenarija, njihov otac im na glave stavlja crvene ili plave šešire.

Alis može da vidi Bobov i Čarlijev šešir, ali ne može videti svoj; Bob može videti samo Čarlijev šešir; a Čarle ne može videti ni jedan od šešira. Svo troje svesni su takvog dogovora. Pitanja su sledeća.

1. Otac stavlja šešire na glavu svoje troje dece i kaže: "Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Barem jedno od vas ima crveni šešir." Alis zatim kaže: "Ja znam boju svog šešira." Koje je boje šešir svakog od njih troje?

2. Otac opet stavlja šešire na glave svoje troje dece i kaže: "Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir." Alis zatim kaže: "Ja ne znam boju svog šešira." Bob kaže: "Ni ja ne znam boju svog šešira." Koje boje je Čarlijev šešir?

Da li možete da rešite ovu mozgalicu? Foto: Profimedia

3. Otac ponovo stavlja nove šešire deci na glavu i kaže: "Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir, a najmanje jedno ima plavi šešir." Alis kaže: "Znam boju svog šešira." Bob zatim kaže: "Moj je crveni." Koje je boje šešir svakog od njih troje?

4. Otac stavlja nove šešire deci na glavu. "Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Najmanje jedno od vas ima crveni šešir, a najmanje jedno ima plavi." Alis kaže: "Ja ne znam boju svog šešira." Bob kaže: "Moj je crveni." Koje boje je Čarlijev šešir?

5. Otac stavlja nove šešire deci na glavu. "Svaki od vaših šešira je crven ili plav. Dvoje od vas koji sedite jedno do drugog imate crvene šešire." Alis kaže: "Ja ne znam boju svog šešira." Koje boje je Čarlijev šešir?

Rešenje pogledajte na narednoj strani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zigi

    27. jun 2018 | 15:10

    5.Ako Čarli i Bob imaju oboje crvene šešire onda bi Alis znala da ima plavi šešir.A ako Čarli ima plavi a Bob crveni onda bi isto znala da ima crveni .Nije logicno da ne zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA