≫ 

Pojavila se velika bela ajkula u morima oko nas: Iako su veće šanse da se udavite nego da vas ona ubije, evo šta nikako ne smete da radite

Šanse da vas napadne morski pas izuzetno su male: 1 prema 11 miliona

  • 3

Velika bela ajkula primećena je u četvrtak u blizini ostrva Kabrera, koje pripada Balearskom arhipelagu. U ovom delu Sredozemnog mora odrasli primerak velike bele ajkule primećen je prvi put posle 30 godina. Šanse da vas napadne morski pas su veoma male, ali ukoliko se to ipak dogodi, stručnjaci savetuju da nikako ne treba da se pravite mrtvi.

Vest o velikoj beloj ajkuli, dugačkoj skoro pet metara, saopštio je španski Centar za istraživanje mora Alnitak, koji vodi biolog Rikardo Sagarminaga van Buiten.

On se sa svojim kolegama nalazi na naučnoj ekspediciji u blizini Balearskih ostrva. I ranijih godina bilo je nepotvrđenih priča da je morski pas viđen u španskim vodama, ali ovoga puta za to postoji i dokaz.

Čeljusti vrebaju u Mediteranu: Posle 30 godina snimljena velika bela ajkula (FOTO)

Ovog puta, veliku belu ajkulu videlo je 10 članova posade, među kojima se nalaze i dva tinejdžeraPosadu, koja je veliku belu ajkulu snimila i fotografisala, čine istraživači iz pet zemalja - Španije, Nemačke, Austrije, Švajcarske i Velike Britanije.

Kabrera je maleno ostrvo Balearskog arhipelaga, površine svega 16 kvadratnih kilometara, koji se nalazi južno od Majorke, s koje puno izletničkih brodova plovi ka ovom malom ostrvu.

Od 1900. dogodilo se više od 200 napada morskih pasa u Mediteranu, a više od 50 ljudi izgubilo je tom prilikom život.

Međutim, šanse da vas napadne morski pas izuzetno su male: 1 prema 11 miliona. Iako je ovo skoro nemoguće da se dogodi, treba ipak da znate šta u tom trenutku treba da uradite. Stručnjaci kažu da nikako ne smete da se pravite mrtvi, prenosi britanski San.

VIDEO: Čačkala je akvarijum sa ajkulama pa pala na pod kad je puklo staklo

Ukoliko se nađete oči u oči sa velikom ajkulom, treba da joj se suprotstavite i borite. Udarac u nos ili u oko može da natera predatora da se povuče ili da je iznenadi i pruži žrtvi dovoljno vremena da otpliva na sigurno.

- Želite da budete agresivni, jer ajkule cene veličinu i moć - kaže Džordž Burges, kustos muzeja istorije prirode u Floridi.

On dodaje kako u tom trenutku treba da pokažete da ste jaki i da sa vama neće biti lako.

Uvek treba da se borite sa ajkulom Foto: Profimedia/Barcroft Media

Stručnjaci ističu da su nos, oči i škrge kod ajkula izuzetno osetljivi i neophodni su za opstanak.

- Ako ajkula izgleda agresivno, udarite je jako u nos. Verovatno će biti iznenađena i neće znati šta je snašlo - dodaje Burges.

Na prvi znak napada ajkule, stručnjaci savetuju da gledate na sebe kao na oružje.

- Budite nož ili harpun, zgrabite sve što vam je na dohvatu ruke - ističe on.

Burges dodaje kako bilo koji predmet, čak i onaj tupi, bolja je opcija da odbijete ajkulu da vas ujede za ruku ili nogu.

- Nikada ne treba da se pravite mrtvi, jer ćete se predstaviti kao lagani obrok. Ajkula će misliti da je pobedila, a vaša ideja postaviće vas na vrhu menija - ističe on.

Ukoliko ste u mogućnosti, postavite se leđima uz brod ili stenu, jer će tako zubati napadač imati dvostruko manje uglova iz kojih može da vas napadne.

- Zapamtite, 3.000 puta su veće šanse da se udavite u moru nego da vas ubije ajkula - zaključuje on.

VIDEO: Beži, ajkula je tu! Devojka spašavala život, tek kasnije je shvatila da se nalazi na parkingu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Harpunjero

    30. jun 2018 | 13:47

    Koga ovaj sprda? "Dohvatite bilo sta sto vam dopadne pod ruku?" Evo samo da otplivam do potonulog broda kapetana Kuka, sacekaj me ajkulo, suprostavicu ti se.

  • Odbrana

    30. jun 2018 | 13:39

    Biber sprej je najefikasniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA