≫ 

Amerikanci se dive Srbima: "Zbog jednog od vas, na Beloj kući je pre 100 godina bila srpska zastava" (VIDEO)

28. jula 1918, prvi put u istoriji je na rezidenciji američkog predsednika bila istaknuta jedna strana zastava

  • 7

U čast obeležavanja 100 godina otkako se srpska zastava prvi put zavijorila na Beloj kući, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu na Tviteru je objavila spot u kojem posebno zahvaljuje "jednom od nas" koji je zaslužan za ovaj istorijski događaj. Ovoga puta posebno se zahvalila Mihajlu Pupinu.

Pre nekoliko dana američka ambasada u Beogradu objavila je reklamni spot pod nazivom "Vi ste svet" i to Srbiji povodom obeležavanja ovog događaja iz 28. jula 1918. godine.

Ambasada SAD snimila reklamni spot Srbiji u čast: 100 godina od podizanja naše zastave na Beloj kući (VIDEO)

U nedelju su podelili novi video posvećen Mihajlu Pupinu, u kojem kažu kako se "zahvaljujući jednom od vas pre sto godina zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće kao i na svim zgradama i javnim institucijama u glavom gradu SAD".

 

- Jedan od vas bio je predsednik njujorške akademije nauka, dobitnik Pulicerove nagrade i počasni doktor 18 univerziteta. Ali nikada nije zaboravio odakle je potekao. Mihajlo Pupin je učinio mnogo za čovečanstvo, a još više za svoju zemlju. Bio je počasni konzul Srbije, zahvaljujući kome je predsednik SAD Vudro Vilson po prvi put u istoriji iznad Bele kuće podigao zastavu Srbije u slavu herojstva njenog naroda. Vi ste zemlja koja je svetu dala Mihajla Pupina, zemlja ljudi i njihovih velikih dela. Vi ste svet - kaže se u ovom spotu.

28. jula 1918, prvi put u istoriji je na rezidenciji američkog predsednika bila istaknuta jedna strana zastava.

- Predsednik Vudro Vilson je bio prijatelj sa Mihajlom Pupinom, i želeo je da iskaže poštovanje prema srpskom narodu i njegovoj posvećenosti vrednostima koje obe zemlje dele - rekli su ranije u ambasadi.

"Jedan od vas" je i Mihajlo Pupin Printskrin:Twitter/Američka ambasada

U čitavoj istoriji SAD, zastava neke druge države se vijorila nad Belom kućom samo još jednom - 14. jula 1920. podignuta je zastava Francuske.

Kampanja "Vi ste svet" samo je jedan od programa kojima se proslavlja značajna stogodišnjica. Nedavno je otvorena izložba "SAD - Srbija 1918-2018" u Istorijskom arhivu Beograda, najavljeno je podizanje biste američkom predsedniku Vilsonu u našoj prestonici, koji je bio veliki prijatelj srpskog naroda.

VIDEO: Proslava Dana nezavisnosti Amerike u ambasadi SAD

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bakičica

    22. jul 2018 | 14:05

    Koje su posledice tog divljenja? Kad ce na delu da pokažu to divljenje?

  • M.K.

    22. jul 2018 | 19:38

    Slava mu , Mihaijlo Pupin je uvek insistirao da potice iz jednog malog sela i naroda . Celokupnu Imovinu , a bio je Milijarder stavio je pod hipotekom da bi obezbedio Sredstva u Srbiji u prvom svetskom Ratu . Njegovim Novcem finanziran je proboj Solunskog Fronta, kada su ga upitali zašto je u tom teškom trenutku za srpsku Vojsku dao zajam on odgovorio : ako nestane Srbijai nek nestanem i ja .

  • Vaja

    23. jul 2018 | 21:25

    Nesumnjivo je da Pupin ima velike zasluge za Srbiju, naročito za teritorije koje je posle I sv. rata dobila, ali on sam nikada nije živeo u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA