Danas često vređaju Srbe u Hrvatskoj, a zaboravlja se da je u Splitu sa oduševljenjem otkrivena spomen-ploča hrabrim srpskim oslobodiocima (FOTO)

Otkrivanje obeležja na rivi je zdušno pozdravio okupljeni narod

  • 20

U Splitu je 1922. godine postavljena spomen-ploča na rivi oslobodiocima - srpskoj kraljevskoj vojci, što je zdušno pozdravio okupljeni narod na obali mora, oko ovog obeležja.

Srpski vojnici su na svom oslobodilačkom putu sa osmehom na licu ušli u Split 20. novembra 1918. godine.

Ovaj događaj su zabeležile novine 1922. godine Foto: Wikimedia

U spomen tog dana, zahvalni Dalmatinci na ploči koju je zapljuskivalo more napisali su sledeći tekst: "Neka se znade da je na 20.11. 1918.  za regencije Aleksandra Karađorđeva hrabra vojska kralja Srbije Petra I pod vođstvom majora Stojana Trnokopovića na ovaj pristan pobedonosno stupila. Pozdravljena, zagrljena blagoslovljena od celokupnog naroda i građanstva Splita"

Splitom se orilo "za dom spremni": Pripadnici HOS-a okupili se na dan osnivanja NDH (VIDEO)

Inače u Splitu je 8. decembra 1935. godine svečano otkriven i  spomen-svetionik posvećen kralju Aleksandru I koji je bio jedinstven na prostorima čitave zemlje.

Na ovaj deo istorije se očigledno zaboravilo pa danas Srbi širom Hrvatske doživljavaju provokacije, uvrede i neprijateljstvo. Skidanje tablica, konobari koji neće da usluže srpskog gosta jer je umesto kave naručio kafu, kao i prodavačice koje neće da daju hleb već kruh, sve to očekuje Srbe.

Neke od poslednjih provokacija na račun Srba bile su na dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije sa SP u Rusiji, kao i fotografija koja je nastala u Dalmaciji, u Gornjem Karinu kod Obrovca. U ovom mestu nalazi se plaža na kojoj se kupaju pretežno Srbi. Sa ciljem da ih isprovociraju Hrvati su na samom ulazu napisali "Plaža za pse" i NDH.

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Slobodan

    23. jul 2018 | 15:36

    Niti je pre bilo drugačije ,niti je sada ,niti će biti! Koga smo mi to oslobađali i Zašto? A oni se nisu osećali oslobođeno,mislim na hrvate. U to vreme je živelo mnogo Srba u Splitu kao i u čitavoj Dalmaciji i normalno je da su Srbi jedva dočekali Srpsku vojsku ali ne i ovi drugi. Hrvati su tek tada shvatili da im je istorijska šansa da dođu do svoje države i to su ostvarili. Vi novinari koji niste.. pročitajte velikog Srpskog pisca. DANKO POPOVIĆ😍

  • Laki

    23. jul 2018 | 16:24

    Od 1963 do1970 ziveli smo u Zagrebu. Nikada necu zaboraviti kada je moja majka trazila kilogram hleba, a prodavac je drsko rekao: OVDJE SE PRODAJE KRUH, AKO HOCETE HLEB - VAN!!!! UVEK SU NAS MRZELI!!!

  • Đurađ

    23. jul 2018 | 16:46

    Nebi tamo otišao da je sve gatis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA