• 12

Meteor težak više od dve kilotone je nedavno udario u Zemlju, a o njemu svi ćute: Zašto Vazduhoplovstvo SAD nije prijavilo ovaj događaj?

Direktor Projekta nuklearnih informacija za Federaciju američkih naučnika, Hans Kristensen, objavio je ovu vest na svom Tviter nalogu, ali Vazduhoplovstvo SAD nije prijavilo događaj

  • 12

Krajem jula, meteor težak nešto više od dve kilotone, pao je na Grenland u blizini američke vazdušne baze, ali niko od zvaničnika nije pominjao taj događaj u javnosti.

Laboratorija NASA potvrdila je da je 25. jula, objekat neodređene veličine pao na Grenland, 43 kilometara severno od američke vazdušne baze Tulea, koja se uglavnom koristi za otkrivanje lansiranja raketa.

>>> Bio je mrak, a onda je nebo EKSPLODIRALO: Vatrena kugla pretvorila noć u dan u Finskoj (VIDEO)

Direktor Projekta nuklearnih informacija za Federaciju američkih naučnika, Hans Kristensen, objavio je ovu vest na svom Tviter nalogu, ali Vazduhoplovstvo SAD nije prijavilo događaj.

Kristensen tvrdi da je zabrinjavajuće što ne postoji javno upozorenje vlade o incidentu, prenosi Njujork Post.

- Da je meteor ušao u atmosferu pod većim uglom, silina udarca bi bila znatno veća - objasnio je Kristensen.

Naučnik je podsetio na primer meteora koji je 15. februara 2013. godine pogodio oblast Čeljabinska u Rusiji. Taj meteor bio je veličine kuće, svetlji od Sunca i vidljiv sa skoro 100 kilometara udaljenosti.

Tada je oko 1.500 ljudi je pretrpelo povrede od stakla koje je popucalo usled udara meteora.

Nakon tog incidenata, osnovana je Međunarodna mreža za upozoravanje na asteroide, kako bi pomogla vladama u otkrivanju i pravovremenom reagovanju na objekte koji bi mogli da ugroze Zemlju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klek

    Kad nije čak noris uspeo da ga zaustavi to je već ozbiljno

  • Realno

    Brus Vilis je bio na odmoru pa nisu imali koga da angažuju kao presretača....

  • A.M.1984

    Meteor kao i bilo šta drugo ne može da bude teško 2 kilotone, snaga eksplozije se meri tako a meteor je mogao da bude težak 500-600 kila... Dajte malo stručnosti u informisanju molim vas

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima