Pastuv Moro je gospodar Stolova: Na ponosnom lepotanu vidljivi su tragovi nebrojenih dvoboja (VIDEO)

Od kada su žički domaćini na ispašu na Stolove izveli prve konje početkom 80-ih godina prošlog veka, o njima su se ispredale najrazličitije priče, da li su pitomi, divlji ili poludivlji

  • 1
Divlji konji Foto: Tanjug/AP

Osim po stoletnim šumama, prelepim proplancima i mirisnim narcisima, planinski masiv Stolovi iznad Kraljeva prepoznatljiv je i po krdu od pedesetak konja koji skoro pola veka opstaju na toj planini.

Više od jedne decenije krdo predvodi pastuv Moro, pobednik stotinu borbi vođenih za odbranu krda i svog dominantnog mesta u njemu, ali i jednog nesvakidašnjeg sudskog spora.

>>> Ako želite srpskog šarca kakvog je jahao još Kraljević Marko, morate da imate štalu, livadu i još 70 evra mesečno (FOTO)

Od kada su žički domaćini na ispašu na Stolove izveli prve konje početkom 80-ih godina prošlog veka, o njima su se ispredale najrazličitije priče, da li su pitomi, divlji ili poludivlji. U svim pričama, pastuv Moro ima posebno mesto.

- Došao je kao ždrebe, sa oko dva-tri meseca, sa majkom i tu je dan-danas, znači pre petnaestak godina i onda je postao gospodar Stolova - kaže Slavko Nikolić iz Žiče.

Najveću popularnost i simpatije Moro je stekao 2007. godine, kada je njegov vlasnik Slavko Nikolić, nakon trogodišnjeg sudskog spora, oslobođen svih navoda iz optužnice da je baš njegov ljubimac izgrizao skupoceni džip jednog Kraljevčanina.

- Ja sam taj spor dobio, u stvari, Moro je dobio, ne ja - ističe Nikolić.

Dok je nesvakidašnji sudski spor trajao, Moro je osvajao i učvršćivao prevlast u krdu.

- Imalo je još tri-četiri pastuva, svaki pastuv vodi svoje krdo, ali je on broj jedan - ističe Nikolić.

Na ovom gizdavom i ponosnom lepotanu vidljivi su tragovi nebrojenih dvoboja sa svojim konkurentima u krdu, ali i sa surovim uslovima i divljim životinjama kako bi odbranio svoje potomstvo.

- Radi se o životinji izuzetne genetike koja se ispoljava u uslovima surove klime, stalnoj borbi s različitim predatorima - kaže Dragan Marković, veterinar.

Ni najstariji meštani sela na obroncima Stolova ne pamte da su Moro i ostali konji nekoga povredili. Pitomi su i druželjubivi.

Njihovi vlasnici, kao i mnogi drugi, kažu da bi pre podivljali u štali nego na njihovoj planini.

VIDEO: Konji su došli u goste, pokucali na vrata i probali da uđu u kuću

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA